Noua taxa de mediu e aproape gata! Afla cand reapare in peisaj!

Taxa auto mediu poluare

Taxa de mediu revine la mai putin de un an de la scoaterea ei in afara legii. Si e clar ca alesii nu inteleg foarte bine pe ce lume traiesc. Asta pentru ca au un sac de bani pentru soferii care au platit taxa asta paguboasa in ultimii 10 ani. Cel mai probabil inspirati de statele ceva mai civilizate, sefii de la Mediul din Romania s-au gandit ca nu ar strica sa reintroduce taxa de mediu.

Ce atata poluare in Romania? Asa ca Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu a anuntat ca undeva pe la jumatatea lunii viitoare forma finala a proiectului care reintroduce taxa de mediu… va fi gata.

Ministrul a dat asigurari soferilor ca certificatul asta de mediu nu va face altceva decat sa reglementeze nivelul taxarii in functie de cat polueaza masina. Certificatul asta nu este o taxa sau un impozit, a mai spus ministrul, ci o metoda de taxare a vehiculelor in functie de cat de mult polueaza. Pe mine m-a pierdut aici… adica nu e taxa, dar e de fapt taxa.

Citeste si: Cum se calculeaza taxa auto reinventata de autoritati? Toti soferii trebuie sa stie asta!

In fine, in taxarea asta care nu e taxa sau impozit, vor fi luate in calcul trei criteria. Primul este capacitatea cilindrica pentru care se plateste deja impozitul, al doilea - norma de poluare si ultimul - emisiile de dioxid de carbon pe care le scoate pe teava de esapament fiecare masina in parte.

De altfel, singura noutate ar fi asta ca proiectul e gata in aproape o luna. Pentru ca ministrul Mediului a anuntat la inceputul acestei luni ca a ales niste specialist care sa gaseasca o modalitate prin care sa limiteze importul de masini la mana a doua.

Ministrul a mai spus ca de la 1 ianuarie pana in septembrie au fost introduse in circulatia de pe strazile din Romania cu 80% mai multe masini second hand decat in aceeasi perioada a anului 2016. Sigur, asta nu e altceva decat o consecinta a scoaterii in afara legii a taxei de mediu. Ministrul a mai spus ca autoritatile statului ofera sprijin financiar celor care vor sa isi cumpere o masina noua, una care sa nu polueze, tocmai pentru a limita accesul masinilor vechi si foarte poluante in Romania.

Masura asta seamana foarte bine cu cea introdusa la Londra. Singura diferenta fiind ca acolo se suprataxeaza accesul masinilor in centrul metropolei. Una peste alta, cel mai probabil de la 1 ianuarie va trebui sa pui deoparte ceva bani pentru taxa asta - daca ai o masina mai veche… multi bani sau… sa iti cumperi o masina nou-nouta.

Te-ar mai putea interesa:

Iata unde se depun cererile pentru restituirea taxelor auto si cand iti poti recupera banii!

Proprietarii de masini vechi vor plati mai mult pentru poluarea mediului

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
OFF-ROAD: 6 SFATURI PENTRU A CONDUCE IN SIGURANTA
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter