Afla ce este T- taxa si la ce automobile se aplica!

Londra

Taxa de toxicitate sau T-taxa - cum i-am spune noi, romanii, a intrat in vigoare, de azi, la Londra. Taxa trebuie platita de masinile vechi care polueaza mai mult, doar daca soferii acestor masini vor sa intre cu ele in centrul metropolei.

Taxa proaspat instituita este cea mai dura de pana acum si are ca scop reducerea aglomeratiei dar mai ales a poluarii, principala cauza pentru mortile premature. De altfel, aceasta taxa vine sa completeze alte doua dari – una pentru aglomeratie si o alta pentru zona cu emisii scazute.

Asa ca de azi, cei care umbla cu masini vechi si poluante prin Londra, vor fi taxati cu cate 10 lire sterline pe zi. Taxa va fi valabila in fiecare zi, de luni pana vineri, intre orele 7 si 18.

Cumva cam toate masinile care nu intra in Categoria Euro IV de poluare sunt bune de plata. Acest standard stabileste clar care sunt limitele de emisii si se aplica masinilor, furgonetelor sau autobuzelor. Masinile vizate sunt cele mai vechi de 2006.

Citeste si: Taxa de poluare revine in forta! Iata ce li se pregateste soferilor!

Vestile proaste nu se opresc aici. Soferii care conduc aceste bombe biologice si vor sa ajunga in centrul metropolei mai platesc 11,5 lire sterline pe zi - taxa de congestie sau aglomerare. In total, 21,5 lire sterline pe zi pentru accesul in centru.

In total sunt vreo 9 milioane de masini care nu indeplineau standardele de poluare Euro IV la finalul lui 2015, cea mai mare parte din ele fiind masini pe benzina. Asta in conditiile in care specialistii spun ca, de fapt, masinile diesel sunt mult mai poluante si, asadar, mai pacatoase pentru sanatate.

Ca sa intelegi de ce se agita asa de tare londonezii iti mai spus ca in Marea Britanie mor, anual, aproape 40.000 de oameni. De altfel, din cauza acestui numar foarte mare de morti premature, 16 orase londoneze au primit avertisment din partea Comisiei Europene. Multi specialisti in sanatate spun ca si cele 4500 de nasteri premature care au loc in fiecare an in Marea Britanie sunt cauzate tot de poluare.

Principalele boli care sunt produse sau agravate de poluare sunt cele cardiace, pulmonare, dar si afectiunile hematologice - diverse tipuri de leucemii, sau oncologice.

Cel mai probabil, acest model de taxa va fi preluat si de alte state europene care se confrunta cu problema poluarii. Parizienii au decis, deja, ca masinile sa circule alternative, in functie de numarul de inmatriculare - par sau impar. Chestia asta se intampla si in Romania, inainte de 1989.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter