Supraacciza a fost eliminata. Pretul carburantilor a crescut!

Fuel Pump

Anul a inceput cat se poate de bine - eliminarea supraaccizei a dus la scaderea drastic a pretului la carburanti. Minunea de la pompa nu a durat mult. Recent, pretul combustibilului a crescut, iar specialistii spun ca aceste majorari sunt cauzate de cresterea cotatiilor petrolului, dar si de deprecierea leului comparative cu dolarul american.

Astfel, in ianuarie, tarifele carburantilor au scazut cu 50 de bani dupa eliminarea supraaccizei, iar pretul afisat de benzinarii a fost de 4.8 lei pe litru. Acum, daca te duci sa alimentezi, vei vedea ca pretul motorinei de la pompa este de 4,93 lei. Nu este o diferenta foarte mare, dar se simte la buzunar, spun soferii care dau vina pe taxele pe care le impune statul roman. Mai mult, soferii nu inteleg cum Romania poate plati atat de mult pe conbustibil in conditiile in care are zacaminte substantiale de petrol.

De partea cealalta, cei care gestioneaza afacerile cu petrol, spun ca de vina pentru aceste cresteri de pret sunt fluctuatiile de pe pietele international. Chiar si asa, pretul de la pompa nu este influentat doar de fluctuatiile de pret ale petrolului ci si de alte costuri care se aplica pe fiecare litru de carburant. Mare parte din acesti bani vin din regimul fiscal.

Cresterea pretului la pompa nu este vazuta cu ochi buna de cei de la Consiliul Concurentei care spun ca au declansat deja o ancheta in conditiile in care preturile fara taxe ale carburantilor de la noi au depasit déjà media europeana.

Comisia Europeana spune ca, daca eliminam taxele, un litru de benzina costa in Romania 53 de centi, mai mult decat in 16 tari europene, printre care Polonia, Franta, Germania, Cehia sau Austria.

De la 1 ianuarie, potrivit Codului Fiscal, taxa pe valoare adaugata a scazut de la 20 la 19%, iar acciza suplimentara de 7 eurocenti pe litru a fost eliminate. Este motivul pentru care pretul pe litru de carburant a scazut cu 50 de bani. Pe de alta parte, aceste scaderi au fost, si sunt cumva anulate de cresterea barilului de petrol, care duce, la randul sau, la majorarea cotatiilor produselor petroliere.

Asta in conditiile in care cotatia titeiului de tip Brent, o referinta pe piata din Europa, a depasit 56 de dolari pe baril, cel mai inalt nivel de la finalul anului trecut. Nici paritatea leu-dolar nu tine cu buzunarul soferilor. Cotatia produselor petroliere este exprimata in dolari, moneda Americana fiind pe un trend ascendant in raport cu leul ultimelor luni.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CE PIESE SE FURA CEL MAI DES LA MODELELE BMW?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter