Suedia vrea ca drumurile sa incarce wireless masinile electrice in timpul rularii

Suedia vrea ca drumurile sa incarce wireless masinile electrice in timpul rularii

Masinile electrice se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare pe unele dintre cele mai importante piete europene, cum ar fi Norvegia sau Germania. Totusi, putem vedea cu totii cum masinile electrice nu sunt luate inca in calcul prea mult pe alte piete europene, in general pe acele piete care sufera din cauza infrastructurii. Si, daca stam sa ne gandim la acest subiect, este destul de normal sa se intample asa, soferii fiind speriati la randul lor ca nu isi pot incarca masinile in cazul unui drum ceva mai lung. Autoritatile au promis de-a lungul anilor trecuti mii de statii de incarcare pentru masinile electrice in toata tara, insa stim cu totii ca realitatea din strada este cu totul si cu totul alta!

Ei bine, pe cand noi avem inca problema infrastructurii de acest gen, alte tari reusesc sa inoveze de-a dreptul si sa propuna cetatenilor solutii alternative. Suedia a anuntat debutul unui proiect pilot prin care va testa un sistem de incarcare wireless pentru masinile electrice, in timp ce acestea circula pe un drum public. Mai exact, pe o distanta de doi kilometri, bateriile masinilor vor putea fi incarcate prin conectarea la o serie de receptori amplasati sub asfalt. Asadar, avem in fata o solutie extrem de inovativa, care s-ar dovedi a fi extrem de folositoare in cazul in care ar fi fezabila.

Suedia este una dintre acele tari europene care se declara extrem de entuziasmata de acest presupus viitor al masinilor electrice si autonome, drept pentru care aloca sume uriase in aceasta directie. Proiectul pilot despre care vorbeam in randurile anterioare ar urma sa ii coste pe suedezi nu mai putin de 10 milioane de euro, ceea ce nu este deloc putin, chiar si pentru o tara precum Suedia. Proiectul pilot se va desfasura in Gotland, o insula din Marea Baltica care apartine de Suedia.

Autoritatile statului nordic isi propun ca prin desfasurarea acestui proiect sa testeze tehnologia pentru incarcarea masinilor electrice in mai multe conditii de vreme. Cum vremea este destul de impredictibila in aceasta zona a Suediei, tehnologia va putea fi testata practic in toate cele patru anotimpuri ale anului. In cele din urma, in cazul in care va functiona, autoritatile suedeze vor avea sarcina de a decide daca aceasta tehnologie este de viitor si daca merita investit pentru a construi mai multe astfel de puncte de incarcare in toata tara.

Newsletter

Whatsapp