SSC Tuatara devine cea mai rapida masina de serie din lume dupa ce doboara un nou record

Koenigsegg sau Bugatti, care este cea mai rapida masina de serie din lume?! Niciuna dintre ele nu mai este, recordul fiind stabilit acum de SSC Tuatara, cu o medie a vitezelor de top de peste 500 km/h.

SSC Tuatara devine cea mai rapida masina de serie din lume dupa ce doboara un nou record

In urma cu nu mai putin de 13 ani, SSC Ultimate Aero devenea cea mai rapida masina de serie din lume, cu o viteza medie de top de 412.22 km/h, valoarea fiind calculata dupa ce bolidul a parcurs intreaga distanta a traseului in ambele directii de mers. Recordul a fost depasit insa apoi de modelele Bugatti si Koenigsegg.

SSC Tuatara stabileste un nou record de viteza pentru masinile de serie

Pana zilele trecute, recordul a fost detinut de bolidul suedez Agera RS, modelul celor de la Koenigsegg putandu-se lauda din 2017 cu o viteza medie de top de 447.19 km/h.

Citeste si: Amenda record pentru un tanar sofer din Suceava si permisul suspendat pana in 2024

Agera RS ramasese pana astazi cea mai rapida masina de serie din lume, chiar daca in toamna anului trecut Bugatti Chiron Super Sport 300+ stabilise un nou record, de 490.48 km/h. Totusi, recordul nu a fost omologat deoarece a fost realizat doar intr-o singura directie.

Nici nu mai conteaza insa atat de mult pentru ca incepand din toamna acestui an avem o noua masina care a stabilit un record in acest sens. Mai exact, americanii de la Shelby SuperCars (SSC) au reusit sa stabileasca un nou record pentru masinile de strada. SSC Tuatara a stabilit astfel un record de viteza pentru masinile de serie, inregistrand o medie a vitezelor de top de 508.73 km/h.

Cea mai rapida masina a atins 509 km/h (316 mph)

Pe prima trecere, bolidul americanilor a inregistrat o viteza maxima de 484.53 km/h, insa pe trecerea in sens invers a fost inregistrata o viteza record de nu mai putin de 532.93 km/h.

In aceste conditii s-a ajuns la o medie a vitezelor de top de aproape 509 km/h, ceea ce nu poate fi catalogat decat ca impresionant! Recordul a fost stabilit in data de 10 octombrie pe traseul State Route 160 din apropiere de Las Vegas. O astfel de performanta nu ar fi putut fi posibila fara un pilot cu experienta la volan, acesta fiind Oliver Webb.

Trebuie mentionat foarte clar ca exemplarul folosit de americani pentru stabilirea acestui record a fost unul de serie, ci nu un prototip dedicat testelor. De asemenea, bolidul a fost echipat cu un set de anvelope obisnuite, de strada. Daca asta nu era de ajuns, hypercar-ul a fost alimentat cu combustibil similar cu cel care poate fi gasit la benzinariile obisnuite.

Hypercar-ul SSC Tuatara va fi produs intr-o editie limitata de doar 100 de exemplare, primele unitati fiind deja livrate catre clienti. Pretul unui astfel de bolid in versiune standard este de peste 1.35 milioane de euro, in timp ce versiunea de top costa nu mai putin de 1.61 milioane de euro.

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter