RAR-ul cauta service-urile auto care dezactiveaza filtrul de particule. Cat este amenda pentru acestia?

Articol scris de C. Zanfir , in data de 13 Iulie 2018

Filtrul de particule este un fel de marul discordiei intre service-uri si RAR. Motivul este unul simplu: foarte multi proprietari de automobile isi doresc sa dezactiveze filtrul de particule, iar unele service-uri accepta acest lucru pentru cativa banuti in plus care sa le intre in buzunar.

Ceea ce multi proprietari de automobile nu stiu este ca tocmai acest filtru de particule are rolul de a mentine poluarea departe de mediul inconjurator, iar dezactivarea filtrului de particule este ilegala in toate statele. De ce oamenii din service nu spun asta sau nu le pasa? Pentru acei cativa banuti in plus care le intra in buzunare.

Problema pentru aceste service-uri este ca RAR merge deja din service in service pentru a verifica firmele care accepta acest tip de operatiune. Exista si o amenda pe care cei de la RAR le-o dau celor care recomanda dezactivarea DPF-ului: pana la 10.000 de lei.

Sa intelegem de ce tot mai multi romani aleg dezactivarea filtrului de particule: vine o vreme cand acesta trebuie sa fie schimbat, iar schimbarea unui DPF costa pana la 1000 de euro. Pentru un sofer roman din clasa medie ar putea sa insemne o suma frumusica de bani de care nu este pregatit sa se desparta. Asa ca tot mai multi recurg la dezactivarea lui pentru a salva acea mie de euro.

Sa dezactivezi un filtru de particule costa in jur de 1000 de lei. Astfel, platesti de aproximativ 4 ori mai putin… si apoi nu mai platesti niciodata pentru ca ai scapat de filtrul de particule.

Daca o masina este depistata la ITP ca are filtrul de particule dezactivat, aceasta nu va mai putea trece de ITP, iar talonul va fi suspendat pana la remedierea acestei probleme.

Asa ca, fie puneti bani de-o parte si reusiti sa faceti schimbul filtrului de particule, fie riscati sa nu va fie validata inspectia tehnica periodica din cauza aceasta. Si cred ca atunci cand ne cumparam un automobil, ar trebui sa ne asumam viitoarele costuri pe care acesta ni le cere.

Prin urmare, poate ca nici service-urile auto nu ar mai fi brazdate de RAR fara instiintare daca unii clienti nu ar fi pornit dorinta aceasta de a li se dezactiva filtrul de particule. Sigur, unii dintre voi ar spune ca soferul nu are nicio vina si tot omul de la service l-a invatat asta, insa haideti sa nu dezbatem care a fost primul, oul sau gaina, caci stim clar ca nimeni nu va refuza niste bani in plus pe langa cei 1000 de lei ca sa faca un lucru care este ilegal.

Chiar daca fac o afirmatie destul de dura in acest moment, credeti-ma ca am auzit destule povesti cu masini care nici macar nu ar fi trebuit sa iasa din service pe roti si totusi au iesit si au si trecut ITP-ul… asa ca poate daca nu am mai crede in puterea spagii, lucrurile ar merge foarte bine acum.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Anunturi Auto
Ai o masina de vanzare? Adauga un anunt gratuit pe cel mai dinamic site auto din Romania!
Adauga anunt
Facebook
 

Iti mai recomandam

Poate ca, uitandu-va la el, nu va veti da seama imediat ca este vorba despre noua generatie Ariel Atom, dar va asiguram ca e vorba despre o versiune total proaspata...
de - 20 Iulie 2018
Prima jumatate de an s-a dovedit a fi una foarte buna din punct de vedere al vanzarilor pentru cei de la Volkswagen. Germanii au anuntat ca nu mai putin de...
de - 20 Iulie 2018
Asa cum promiteau anul trecut, in momentul debutului modelului Megane RS standard, oficialii de la Renault ne prezinta acum un pachet suplimentar Trophy cu multe imbunatatiri. Pentru inceput, motorul turbo...
de - 19 Iulie 2018
Romania este foarte aglomerata. As putea spune ca este un adevarat haos acum la noi in tara, insa pentru ca suntem foarte multi bucuresteni aici pe site, haideti sa vorbim...
de - 19 Iulie 2018

Cele mai noi anunturi

7000.00 EUR - 20 Iulie 2018
13000.00 EUR - 19 Iulie 2018
5250.00 EUR - 19 Iulie 2018
4950.00 EUR - 19 Iulie 2018
Youtube Channel
Trimite-ne un pont
Ai o informatie care poate reprezenta o stire?
Ai filmat un eveniment important?
Contacteaza-ne
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare