Proiect de lege: perioada suspendarii permisului de conducere nu poate fi marita daca procesul verbal este contestat

Politia Romana Amenzi

Patru parlamentari au depus la Senat in luna decembrie un proiect de lege care prevede ca perioada suspendarii permisului de conducere sa nu poata fi marita in cazul in care soferul contesta actiunea. Proiectul de lege a fost initiat de deputatii PNL Florin Roman, Ioan Balan si Laurentiu Leoreanu si de deputatul PMP Petru Movila. Aceasta modificare ar urma sa completeze Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Mai exact, este vorba despre doua aliniate noi pe care cei patru deputati le propun.

Primul aliniat propus prevede faptul ca in cazul in care titularul dreptului de a conduce contesta procesul verbal de contraventie la o instanta competenta, perioada de supendare a dreptului de a conduce sa nu poata fi majorata pana la epuizarea tuturor cailor de atac, fie ordinare, fie extraordinare. Prevederea specifica faptul ca este vorba despre o exceptie care ar urma sa se faca de la regulile instituite prin normele cuprinse in cadrul Art. 103, alin. 7.

In continuare, cel de-al doilea aliniat despre care vorbim prevede ca obligatia de a preda permisul de conducere curge de la data comunicarii de catre Serviciul Rutier Judetean, in scris, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Obligatia va fi indeplinita dupa ce este primita Hotararea Judecatoreasca, ultima pronuntata, care confirma mentinerea duratei de suspendare a dreptului de a conduce, conform procesului verbal de contraventie contestat.

Asa cum probabil ca stiti deja, legea prevede la ora actuala ca perioada de suspendare sa se mareasca cu 30 de zile in mod automat in cazul in care vorbim despre o neprezentare nejustificata a contravenientului in termen de cinci zile de la primirea instiintarii scrise. Alineatul 1 al Ordonantei prevede ca suspendarea dreptului de a conduce sa fie pe o perioada de 30 de zile, in cazul in care titularul permisului a savarsit contraventii care cumuleaza 15 puncte de penalizare. In cazul in care se cumuleaza alte 15 puncte in urmatoarele 12 luni, perioada de suspendare ajunge la 60 de zile.

Cei patru parlamentari care au depus acest proiect de lege sustin ca Ordonanta in forma sa actuala incalca dreptul la aparare a soferilor. Acestia fac referire la Art 21 si 24 din Constitutia Romaniei, care fac referire la exercitarea dreptului de aparare si la liberul acces la justitie.

Proiectul va fi dezbatut in Camera Deputatilor in prima parte a anului urmator, aceasta fiind si camera decizionala in aceasta privinta.

Newsletter

Whatsapp