Programul Rabla 2017 a fost amanat!

Programul Rabla 2017 a fost amanat!

In urma cu doar cateva zile va anuntam de vestile bune prezentate de ministrul Daniel Constantin in legatura cu demararea Programului Rabla incepand cu data de 24 aprilie. Ei bine, acea declaratie a fost si ultima pe care Daniel Constantin a dat-o din functia de ministru, atributie care i-a fost luata de reprezentantii guvernarii PSD-ALDE in urma unor jocuri de culise interne.

Nu stim daca aceasta miscare de functii are vreo legatura cu ceea ce se intampla acum, insa stim ca editia din acest an a Programului Rabla a fost amanata. Anuntul a fost facut ieri de noul ministru Gratiela Gavrilescu, care a declarat ca Programul va incepe in cele din urma in jurul datei de 10 mai. Din pacate, data pe care aceasta a inaintat-o nu este una sigura, pentru momentul acesta neexistand un calendar clar al felului in care va functiona Programul.

Insa, declaratia pe care a dat-o Gratiela Gavrilescu contine si o promisiune adresata tuturor romanilor care au o masina mai veche de zece ani, conform careia Ministerul se angajeaza asupra faptului ca atat Programul Rabla Clasic, cat si Programul Rabla Plus vor debuta in acest an in aceeasi data. Noul ministru a mai spus ca in acest moment urmareste cu atentie dezbaterea publica care se desfasoara pe baza acestui subiect, urmand ca pana pe 24 aprilie sa fie finalizat Ghidul Programului, care sa contina procedura exacta de desfasurare a lucrarilor.

Programul Rabla 2017 ofera romanilor care isi doresc sa isi cumpere o noua masina un voucher in valoare de 6.500 de lei. Insa, anul acesta aduce si o noua reglementare pe care au introdus-o cei de la Minister. Astfel, pentru a putea primi prima de casare in valoare de 6.500 de lei, va trebui sa va achizitionati un automobil care inregistreaza un grad de emisii de dioxid de carbon de cel mult 130 de grame/kilometru.

Pragul maxim abia amintit este programat sa scada chiar in urmatorii ani, urmand ca in anul 2018 sa ajunga la 120 grame CO2/kilometru, iar in 2019 la 110 grame CO2/kilometru. De asemenea, oficialii Ministerului au introdus chiar si un bonus special de 1.500 de lei, care va fi acordat celor care isi vor indrepta atentia catre un model cu emisii de cel mult 98 grame CO2/kilometru.

Programul Rabla Plus propune un bonus in cuantum de 45.000 de lei celor care isi doresc sa isi cumpere un model electric. De asemenea, pentru un model plug-in hybrid cu incarcare la priza, Ministerul Mediului acorda un bonus de 20.000 de lei.

VIDEOCLIPUL ZILEI