Piața auto din România, în cădere liberă. Avem cea mai accelerată scădere din Europa!

2018 Audi A6 Avant

Piața auto din România se confruntă cu o mare problemă în ultimele luni ale anului 2018. Conform cifrelor oficiale publicate de Asociația Europeană a producătorilor de Autovehicule, țara noastră a înregistrat o scădere a vânzărilor de mașini noi cu aproape 33% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Trendul descendent al vânzărilor de mașini noi a fost înregistrat la nivelul întregului continent, dar la noi a fost cea mai mare scădere din toată Europa. Trecerea la noul ciclu de testare WLTP este principalul motiv care a cauzat această scădere.

Cele mai mari pierderi s-au înregistrat în luna septembrie, dar tendința a continuat și în octombrie. Potrivit cifrelor oficiale, 1.1 milioane de mașini noi au fost înmatriculate luna trecută în Europa, un număr cu 7.4 procente mai mic față de aceeași lună a anului 2017.

În România, în luna octombrie au fost înmatriculate doar 6.736 de mașini noi, cu 32.9% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut. Această statistică este însă încurajatoare pentru producătorii auto. În septembrie, piața română căzuse cu 74 de procente.

Totuși, trebuie remarcat că statisticile pe întregul an sunt încă în zona de creștere. Astfel, în primele zece luni ale anului s-a înregistrat la nivel european o creștere de 1.6% față de anul trecut. Cea mai mare creștere a avut-o Spania, 10% față de aceeași perioadă a anului trecut. Urmează în top Franța (5.7%) și Germania (1.4%).

Dintre producători, nemții de la Volkswagen au înregistrat cele mai multe vânzări în luna octombrie. 110.418 de mașini noi au livrat nemții, în scădere cu aproape 15 procente față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pe locul secund s-a aflat Peugeot, cu aproape 80.000 de mașini vândute, în timp ce Mercedes-Benz încheie podiumul, cu aproape 74.000 de unități.

Videoclipul zilei

Newsletter