Norvegia - una din trei masini cumparate este electrica

Masinile electrice se bucura in ultimii ani de o atentie din ce in ce mai sporita. Daca in urma cu cativa ani nu stiam exact care va fi directia spre care va merge acest segment, acum totul este clar, iar noi nu mai putem nega ceva ce este evident deja.

Marii producatori auto ai lumii au stabilit strategii clare de a se indrepta in urmatorii ani spre un obiectiv comun, si anume dezvoltarea unui numar cat mai mare de modele electrice. In aceste conditii, trebuie sa ne asteptam ca si piata sa mearga in aceeasi directie. Pentru moment, ponderea masinilor electrice in numarul total de masini este una destul de mica, insa asta se poate schimba nu peste mult timp.

Stim cu totii deja, unele tari arata deja un interes crescut pentru acest segment, cifrele de vanzare din aceste tari stand, de asemenea, dovada in acest sens. Spre exemplu, pe plan european, tarile nordice si Germania sau Olanda ne-au demonstrat deja ca se poate in asa fel incat populatia sa isi indrepte atentia spre aceste modele. Iar astazi vorbim despre Norvegia, o tara in care se pare ca apetitul pietei pentru masinile electrice a atins un nivel maxim la care nimeni nu se astepta atat de curand.

Conform datelor facute publice de autoritatile norvegiene, nu mai putin de 31.2% dintre masinile noi vandute in anul 2018 au fost modele 100% electrice, ceea ce nu este deloc putin. Mai exact, unul din trei clienti norvegieni au ales in 2018 sa plece acasa la volanul unei masini electrice, cu zero emisii.

Ca sa facem o comparatie, va spunem ca in 2017, cota de piata detinuta de masinile electrice pe piata auto norvegiana era de doar 20.8%. Mai mult decat atat, in 2013, cota de piata a modelelor electrice era de doar 5.5%. Sigur, o pondere de 5.5% nu este mica deloc daca ne gandim ca pana la aceasta ora, nicio alta tara nu a reusit sa ajunga la acest prag.

Si asta nu este tot, autoritatile norvegiene dand semnale cum ca nu sunt multumiti nici cu aceasta pondere ocupata acum de masinile electrice. Solberg Thorsen, presedintele Federatiei Norvegiene a Transporturilor, a declarat pe aceasta tema ca scopul final al tarii sale este acela de a elimina complet masinile cu motoare cu ardere interna de pe strazi si sosele. In anul 2018, masinile electrice si modelele plug-in hybrid au au avut o pondere de 49.1% din vanzarile totale de masini noi din Norvegia.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
DIFERENTELE DINTRE MOTOR TURBO VS. ASPIRAT NATURAL
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter