Norvegia este prima tara din lume care a inteles utilitatea masinilor electrice! Iata ce vanzari s-au inregistrat in 2017!

2018 Tesla Model 3

Inevitabilul s-a produs. Din fericire, in sens pozitiv. Norvegia este prima tara din lume in care vanzarile masinilor electrice si ale hibridelor sunt mai mari decat cele ale automobilelor pe benzina si diesel.

In premiera mondiala, in conformitate cu statisticile oficiale prezentate de reprezentantii tarii, Norvegia reuseste sa electrifice piata auto in procent de 52% din totalul vanzarilor in 2017. Performantele obtinute de una dintre cele mai evoluate tari din lume erau oarecum asteptate, mai ales cand acum 5 ani Nissan Leaf este unitatea care se bucura de cele mai multe vanzari in nordul Europei, mai exact in Norvegia.

Daca un clasament al modelelor auto ridica Golf-ul pe prima treapta a podiumului in materie de versiuni diesel - benzina, urmatoarele 3 pozitii din clasament sunt ocupate de BMW i3, Toyota RAV4 si Tesla Model X.

Citeste si: BMW implementeaza sistemul de control al tractiunii de la sportiva electrica i3s pe toate modelele din gama, dar si pe MINI! Care sunt avantajele acestui sistem?

In ceea ce priveste masinile full electice, cu emisii zero, acestea reusesc sa atinga un procentaj de 21% din piata auto norvegiana. In comparatie cu anul 2016, cand sunt inregistrate 16 procente pentru aceasta clasa, se constata o crestere semnificativa. In comparatie cu automobilele diesel (23% in 2017 si 31% in 2016), electricele anului 2017 aduna un procentaj aproximativ egal (21%).

De ce la ei se poate si la noi nu? Este foarte simplu. In Romania, programele guvernamentale care elimina taxele de achizitie si utilizare pentru aceste masini nu exista. Nemultumirea mea, cat si a celor prezenti in strada, nu este zadarnica. In Romania NU se vrea, este clar!

Norvegia sustine cu prioritate implementarea acestor programe, mai ales prin eliminarea taxelor de achizitie si utilizare. De exemplu, intr-o tara scandinava, unde taxele pentru electrice sunt eliminate, daca Volkswagen Golf in versiune electrica se vinde cu un pret de aproximativ 260.000 de coroane, adica 27.000 euro, un Golf pe benzina/diesel se va vinde cu un pret de 300.000 de coroane, adica 31.000 euro.

4000 de euro reducere. Target atins! Programele guvernamentale norvegiene, pe langa pierderile anuale pe care le inregistreaza din cauza acestor reduceri, urmaresc eliminarea completa a masinilor cu propulsie clasica incepand cu anul 2025. Acesta este un adevarat program de ecologizare si un model demn de urmat de toate tarile din lume.

Toate acestea pentru ca se vrea! Daca ar ajunge macar 1% din informatiile astea pe la urechile unor demnitari care ne conduc cu creieri cu propulsie pe aburi, probabil vom putea sa progresam si noi, si nu sa regresem, cum se intampla in prezent.

Te-ar mai putea interesa:

BMW 745e plug-in hybrid: facelift-ul anului 2018 cu o putere naucitoare! Iata ce schimbari sufera viitorul model!

2020 VW ID: primul autovehicul electric construit pe platforma MEB! Ce ne spun nemtii despre aceasta decizie curajoasa?

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter