Cate masini electrice s-au vandut in Romania, de la inceputul anului si pana acum?

Articol scris de C. Zanfir , in data de 25 Mai 2018

Desi nu am ajuns la sfarsitul anului astfel incat sa putem face un bilant al vanzarilor autovehiculelor electrice pe teritoriul national, incet, dar sigur, romanii abordeaza varianta autovehiculelor electrice in schimbul celor cu propulsoare traditionale.

Cu pasi timizi, dar intr-o continua ascendenta, romanii inteleg importanta autovehiculelor electrice si beneficiile de care se bucura in achizitionarea acestor unitati, motiv pentru care vanzarile acestora a crescut in primul trimestru al anului 2018 cu 83,2%.

Raportand la aceeasi perioada a anului trecut, vom constata ca vanzarile acestui tip de autovehicule au ajuns sa atinga valori aproape duble. Acest lucru nu este confirmat de organizatii care nu ofera incredere, ci de insasi Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA), in calitate de autoritate a statului care se ocupa cu acest domeniu.

Exprimand in cifre aceasta valoare de 83,2%, procentajul obtinut in urma contorizarii vanzarilor de autovehicule electrice, in primele luni ale anului 2018 a fost inregistrata vanzarea a 1003 unitati. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut (in care au fost vandute aproape jumatate), statistica a inregistrat vanzarea a doar 548 de masini. Dintre cele peste 1000 de autovehicule ecologice, 238 sunt echipate cu propulsie 100% electrica, iar 765 cu tehnologie hybrid.

Daca ne raportam la piata auto la nivel national, vom constata ca aceasta crestere este foarte mica, procentul rezultat fiind de doar 2,3% din totalul autovehiculelor noi vandute in Romania.

Cele mai dorite unitati 100% electrice pentru conationalii nostri sunt, desigur, autovehiculele nemtesti. Volkswagen reuseste sa vanda in Romania 96 de unitati 100% electrice. Cea de-a doua clasata este Smart, reusind sa vanda 47 de exemplare, fiind urmata de: BMW, cu 31 de unitati, Mercedes-Benz, cu 19 unitati, Volvo, cu 10 unitati, Audi si Mitsubishi, cu cate 5 unitati, Porsche, cu 4 si Kia cu 2 unitati.

Daca ne raportam la numarul hybridelor comercializate pe piata auto din Romania, in topul clasamentului se afla marca Toyota care reuseste sa vanda nu mai putin de 663 de masini hybride. Pe pozitia imediat urmatoare se afla Kia, cu 20 de exemplare si Audi cu 16.

In sectorul auto electric pe piata auto din Europa, lucrurile stau ceva mai diferit. Varianta de electrica a europenilor nu este alta decat Renault Zoe, unitatea ce reuseste doar in februarie sa fie vanduta in peste 2400 de exemplare. Imediat clasat este modelul Leaf de la Nissan, fiind vandut in 1575 de unitati, iar mai apoi e-Golf cu 1426 de unitati.

Este de mentionat faptul ca, aceste cresteri sunt datorate si programului Rabla Plus, prin care un ecotichet poate valora pana la 45.000 de lei la achizitionarea unui electric 100%. In diferite conditii, dar si in functie de pretul de comercializare al autovehiculului, romanii pot beneficia de diferite subventii pentru tranzitia la aceste autovehicule, fapt relevat de statisticile APIA.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Anunturi Auto
Ai o masina de vanzare? Adauga un anunt gratuit pe cel mai dinamic site auto din Romania!
Adauga anunt
Facebook
 

Iti mai recomandam

Daca ati avut rabdare sa ne cititi pana acum, ati aflat ca BMW face cateva modificari interesante, din aceasta vara, la portofoliul sau european. Pentru noi, cea mai importanta schimbare...
de - 20 Mai 2019
Germanii de la BMW si Daimler au anuntat recent planuri marete in legatura cu extinderea activitatii de productie de masini in Ungaria, planuri care ar urma sa fie puse in...
de - 20 Mai 2019
Inceputul anului aducea cu sine o veste importanta dinspre tabara celor de la Koenigsegg, constructorul suedez anuntand un parteneriat strategic cu cei de la NEVS. In cazul in care nu...
de - 20 Mai 2019
Porsche e pus pe fapte mari in ultima perioada. Mai exact, recent, producatorul german a prezentat cateva imagini ale unei variante moderne Porsche 935 Clubsport "imbracata" in culori retro. In...
de - 20 Mai 2019

Cele mai noi anunturi

5900.00 EUR - 20 Mai 2019
4700.00 EUR - 20 Mai 2019
3500.00 RON - 20 Mai 2019
Youtube Channel
Trimite-ne un pont
Ai o informatie care poate reprezenta o stire?
Ai filmat un eveniment important?
Contacteaza-ne
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare