Cate masini electrice s-au vandut in Romania, de la inceputul anului si pana acum?

Articol scris de C. Zanfir , in data de 25 Mai 2018

Desi nu am ajuns la sfarsitul anului astfel incat sa putem face un bilant al vanzarilor autovehiculelor electrice pe teritoriul national, incet, dar sigur, romanii abordeaza varianta autovehiculelor electrice in schimbul celor cu propulsoare traditionale.

Cu pasi timizi, dar intr-o continua ascendenta, romanii inteleg importanta autovehiculelor electrice si beneficiile de care se bucura in achizitionarea acestor unitati, motiv pentru care vanzarile acestora a crescut in primul trimestru al anului 2018 cu 83,2%.

Raportand la aceeasi perioada a anului trecut, vom constata ca vanzarile acestui tip de autovehicule au ajuns sa atinga valori aproape duble. Acest lucru nu este confirmat de organizatii care nu ofera incredere, ci de insasi Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA), in calitate de autoritate a statului care se ocupa cu acest domeniu.

Exprimand in cifre aceasta valoare de 83,2%, procentajul obtinut in urma contorizarii vanzarilor de autovehicule electrice, in primele luni ale anului 2018 a fost inregistrata vanzarea a 1003 unitati. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut (in care au fost vandute aproape jumatate), statistica a inregistrat vanzarea a doar 548 de masini. Dintre cele peste 1000 de autovehicule ecologice, 238 sunt echipate cu propulsie 100% electrica, iar 765 cu tehnologie hybrid.

Daca ne raportam la piata auto la nivel national, vom constata ca aceasta crestere este foarte mica, procentul rezultat fiind de doar 2,3% din totalul autovehiculelor noi vandute in Romania.

Cele mai dorite unitati 100% electrice pentru conationalii nostri sunt, desigur, autovehiculele nemtesti. Volkswagen reuseste sa vanda in Romania 96 de unitati 100% electrice. Cea de-a doua clasata este Smart, reusind sa vanda 47 de exemplare, fiind urmata de: BMW, cu 31 de unitati, Mercedes-Benz, cu 19 unitati, Volvo, cu 10 unitati, Audi si Mitsubishi, cu cate 5 unitati, Porsche, cu 4 si Kia cu 2 unitati.

Daca ne raportam la numarul hybridelor comercializate pe piata auto din Romania, in topul clasamentului se afla marca Toyota care reuseste sa vanda nu mai putin de 663 de masini hybride. Pe pozitia imediat urmatoare se afla Kia, cu 20 de exemplare si Audi cu 16.

In sectorul auto electric pe piata auto din Europa, lucrurile stau ceva mai diferit. Varianta de electrica a europenilor nu este alta decat Renault Zoe, unitatea ce reuseste doar in februarie sa fie vanduta in peste 2400 de exemplare. Imediat clasat este modelul Leaf de la Nissan, fiind vandut in 1575 de unitati, iar mai apoi e-Golf cu 1426 de unitati.

Este de mentionat faptul ca, aceste cresteri sunt datorate si programului Rabla Plus, prin care un ecotichet poate valora pana la 45.000 de lei la achizitionarea unui electric 100%. In diferite conditii, dar si in functie de pretul de comercializare al autovehiculului, romanii pot beneficia de diferite subventii pentru tranzitia la aceste autovehicule, fapt relevat de statisticile APIA.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Anunturi Auto
Ai o masina de vanzare? Adauga un anunt gratuit pe cel mai dinamic site auto din Romania!
Adauga anunt
Facebook
 

Iti mai recomandam

Emisiile mari de dioxid de caorbon reprezinta deja de cativa ani buni o problema importanta pentru autoritatile europene. Poluarea a ajuns in ziua de astazi la un nivel pe care...
de - 17 Ianuarie 2019
Constructorul german Daimler pregateste investitii masive in fabrica pe care o are in Romania, la Sebes, in judetul Alba. Planul nemtilor este sa modernizeze linia de productie la uzina Star...
de - 17 Ianuarie 2019
Primaria Municipiului Bucuresti a anuntat la mijlocul acestei saptamani ca intentioneaza sa achizitioneze 24 de autoturisme, dintre care 23 hibride. Anuntul a fost deja publicat pe SICAP, acolo putand fi...
de - 17 Ianuarie 2019
Avem, in sfarsit, sansa sa prezentam oficial noul McLaren 600LT Spider, ceea ce inseamna o oportunitate in plus pentru cei care obisnuiesc sa cumpere supermasini: aceea de a simti vantul...
de - 17 Ianuarie 2019

Cele mai noi anunturi

3200.00 EUR - 17 Ianuarie 2019
Youtube Channel
Trimite-ne un pont
Ai o informatie care poate reprezenta o stire?
Ai filmat un eveniment important?
Contacteaza-ne
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare