Grupul PSA cumpara Opel pentru 2.2 miliarde de euro

2017 Opel Insignia Grand Sport

In urma cu cateva saptamani v-am anuntat despre aparitia zvonului conform caruia marca germana Opel ar urma sa fie vanduta grupului francez PSA. Ei bine, zvonurile se confirma astazi, tranzactia dintre General Motors si Grupul PSA fiind facuta publica. Vedem in randurile urmatoare ce schimbari implica aceasta mutare pe piata auto si ce urmeaza pentru cei de la Opel.

Desi multor pasionati auto inca nu le vine sa creada ca este adevarat, este clar ca aceasta e cea mai importanta mutare de pe piata auto din ultimii ani. Valoarea tranzactiei dintre General Motors si Grupul PSA se ridica la 2.2 miliarde de euro, suma care include operatiunile Opel si Veuxhall pe piata auto europeana si divizia financiara pe care cei de la GM au realizat-o pe Batranul Continent.

Bineinteles, tranzactia dintre cele doua duce la unele modificari pe piata auto europeana. Prin achizitionarea celor de la Opel, grupul francez PSA devine cel de-al doilea mare producator auto de pe piata auto europeana, beneficiind acum de o cota de piata de 16.8 procente. Lider ramane in continuare constructorul german Volkswagen, producator cu o cota de piata de 24%.

Pe de alta parte, cei de la General Motors raman fara obiect de activitate pe piata auto europeana dupa aceasta tranzactie. Asta se intampla dupa ce in urma cu doi ani au decis retragerea Chevrolet din Europa, motivand decizia si prin incercarea de a redresa situatia celor de la Opel. Iar cifrele din ultimii doi ani indicau o crestere in ceea ce priveste vanzarile marcii germane.

Colaborarea dintre Opel si PSA nu va fi una chiar tocmai noua, cei doi actori de pe scena auto internationala lucrand si in trecut impreuna pentru anumite proiecte. De asemenea, si CEO-ul Grupului PSA, Carlos Tavares, a declarat intr-un scurt interviu ca cei de la Opel reprezinta partenerul ideal pentru ei in incercarea de a da produse castigatoare pietii europene.

Ramane de vazut acum modul prin care cei de la PSA vor reusi sa repuna pe picioare marca germana Opel si sa o transforme intr-un producator care aduce profit. Carlos Tavares, CEO-ul grupului francez PSA, este recunoscut pentru stiinta de a manageria probleme asemanatoare, asa ca asteptarile sunt destul de ridicate din partea tuturor partilor implicate. Si, mai mult ca sigur ca Tavares nu vrea sa strice ce a realizat in ultimii ani, acesta reusind sa duca PSA de la pierderi semnificative in 2012 la profit in 2015.

Momentan, pentru cei de la Opel urmeaza lansarea noului Crossland X, SUV-ul de segment B urmand a fi prezentat incepand de maine pe scena de la Geneva. Tot in acest an va urma si lansarea lui Grandland X, un alt SUV compact cu care acestia spera sa dea lovitura. De asemenea, lansarea noii generatii Opel Corsa va fi amanata pentru anul 2020. Planurile celor de la Opel pentru urmatorii sase ani includ lansarea pe piata a altor cinci modele noi.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
PRETURI MAZDA 3: DIFERENTA INTRE ROMANIA SI JAPONIA
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter