Planurile Google in dezvoltarea propriei masini autonome s-au schimbat!

Google Autonomous Car

Acum cativa ani, cand discutam despre masinile autonome, ni se parea ca vorbim despre ceva ireal. Primele masini autonome au aparut in filme precum I Robot, Demolition Man sau Minority Report si ni se pareau de domeniul sience fiction. Ei bine, datorita mintilor stralucite din industrie, aceste masini au trecut repede la realitate, fiind acum considerate progrese ale tehnologiei.

Companii de renume, precum Google sau Apple au decis ca acest domeniu trebuie exploatat mai intens, si au investit sume considerabile in dezvoltarea lor. Google a anuntat cu surle si trambite ca se afla in stadiul final cu testele pentru masina lor autonoma, soferii de Tesla pot experimenta caracteristica numita “Autopilot”, iar locuitorii din Pittsburg pot sa isi comande un Uber care se conduce singur.

Totusi, se pare ca acest domeniu este unul foarte complicat, si necesita de multe ori nu numai bani, ci si minti stralucite, iar acestea sunt motivele pentru care companiile si-au mai taiat din elanul anterior in privinta constructiei de masini autonome.

Altfel nu ne explicam cum cei de la Google, desi anuntasera anterior ca sunt avansati in proiectul lor de masina autonoma, a facut zilele acestea un anunt prin care ne spun ca se reorienteaza. Conform rapoartelor din presa de specialitate, compania Google nu isi mai indreapta eforturile catre dezvoltarea propriei masini autonome, fara volan si pedale, ci se vor asocia cu producatori de masini pentru a realiza masini mai conventionale. Ba mai mult, ei au declarat ca se gandesc serios la lansarea unui serviciu autonom de ride-sharing, pana la sfarsitul anului viitor.

Asadar, Google va scoate pe piata aplicatii software pentru masinile autonome, cu care, spera sa atrag mai mullti clienti. Schimbarea de tactica nu inseamna, insa renuntarea la colaborarea incheiata cu Fiat-Chrysler. Impreuna, cele doua companii lucreaza la producerea unei masini utilitare care are la baza modelul Pacifica. Daca testele pe care ei le efectueaza chiar acum se incheie cu succes, proiectul urmeaza sa fie lansat spre sfarsitul anului 2017. Zvonurile din industrie spun ca acest parteneriat, cel putin pentru inceput, va dezvolta un numar limitat de masini care vor fi puse in vanzare: 100 de exemplare.

Intr-un interviu acordat unei agentii de presa din strainatate, John Krafcik, Directorul executiv al masinii autonome de la Google, a declarat aceste 100 de unitati vor fi produse impreuna de FCA si Google, dar ca ei discuta si cu alte companii producatoare de masini.

Google a fost considerata, pana acum ceva timp, o companie fruntasa in domeniul masinilor autonome, dar acum se pare ca a pierdut acest avantaj. Prin urmare, ei au hotarat dezvoltarea unor servicii mai putin ambitioase, care sunt si mai practice. Vom vedea insa ce se va intampla in viitor, pentru ca exista deja constructori de masini care au deja propriile servicii de transport.

Grupul Volkswagen, de exemplu, tocmai a anuntat lansarea brandului Moia,in luna decembrie 2016. Moia are ca scop redefinirea mobilitatii pentru oamenii din zonele urbane. Moia este un furnizor de servicii de car-sharing, care tinteste catre prima pozitie in ceea ce priveste mobilitatea,

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter