Germania are probleme cu legile europene

"Germania s-a conformat unei hotarari judecatoresti prin care s-a stabilit o lege care ii da statului Lower Saxony drepturi de veto peste compania Volkswagen", a spus astazi un consilier de la cea mai inalta instanta din Europa.

Avocatul General Nils Wahl a declarat intr-un aviz scris cu privire la acest caz ca CEJ (Curtea Europeana de Justitie) ar trebui sa respinga argumentul Comisiei Europene, prin care Germania este amendata pentru incalcarea legislatiei Uniunii Europene in aceasta disputa.

Judecatorii Curtii Europene de Justitie sunt asteptati sa se pronunte in legatura cu acest caz in lunile urmatoare. Opinia lui Wahl nu este neaparat necesara desi judecatorii urmaresc recomandarile in cazuri ca acesta. Disputa cu privire la “Legea VW” dateaza de la privatizarea companiei in 1960.

Legea protejeaza compania Volkswagen de plafonarea drepturilor de vot ale actionarilor, indiferent de marimea intreprinderilor lor. Acest lucru egaleaza pachetul de actiuni detinut in cursul ultimelor patru decenii de Lower Saxony in Germania de Nord, unde este localizat VW.

Comisia Europeana, care este organul executiv al Uniunii Europene, sustine ca revizuirea Legii VW de catre statul german continua sa incalce regulile Uniunii pentru ca da drept de veto conducerii companiei. "In loc sa desfiinteze trei prevederi care au fost stabilite ilegal de CEJ in 2007, tara a abolit doua si a lasat minoritatea blocata", a spus Comisia.

Aceasta vrea ca Germania sa plateasca penalitati in valoare de 31,114 de euro pe zi ($40,000) de la guvernarea din 2007, pana la solutionarea cazului. Wahl a spus ca daca judecatorii considera ca Germania nu a respectat hotararea judecatoreasca din 2007, atunci amenzile ar trebui sa fie semnificativ mai mici decat cele solicitate de Comisie.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter