Europa se asteapta ca vanzarile de masini sa scada in 2020

Tensiunile comerciale dintre Statele Unite ale Americii si China afecteaza rand pe rand toate industriile, specialistii fiind de parere ca urmeaza un declin al pietei auto la nivel european.

Europa se asteapta ca vanzarile de masini sa scada in 2020

Desi lucrurile s-au imbunatatit in ultima perioada intre cele doua mari puteri ale lumii, razboiul comercial dintre Beijing si Washington nu a ajuns inca la un final in aceasta clipa.

Tensiunile dintre cele doua super puteri au dus in cele din urma la numeroase probleme in mai multe industrii, chiar si domeniul auto fiind afectat. Desi multi ar spune ca tensiunile dintre cele doua state nu au cum sa afecteze si piata auto europeana, iata ca specialistii sunt de parere ca acest lucru urmeaza sa se intample chiar in acest an.

Conform cifrelor puse la dispozitie de cei de la Asociatia Constructorilor din Europa (ACEA), vanzarile de masini au crescut la nivel european in 2019 cu 1.2% in raport cu anul precedent, ceea ce reprezinta o crestere destul de mica in comparatie cu asteptarile unora.

Mai mult decat atat, aceasta crestere se datoreaza in special cererii foarte mari inregistrate in ultima luna a anului. In aceste conditii, asociatia europeana amintita mai devreme face o estimare pesimista pentru anul curent, anuntand ca se asteapta la o scadere a vanzarilor de pe Batranul Continent cu 2%.

In apararea estimarii sale, oficialii ACEA sustin ca tendinta de scadere este prezenta la nivel global, nu numai pe plan europeana, aceasta fiind determinata de o serie de factori care nu tin de industria auto.

Spre exemplu, putem vorbi aici de tensiunile comerciale dintre Statele Unite si China, despre iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana sau despre noile reguli pentru emisii care ii obliga pe producatorii auto sa lanseze din ce in ce mai multe modele electrice.

In cazul in care previziunile ACEA se vor adeveri, va fi prima scadere a vanzarilor de masini in Europa dupa sapte ani consecutivi de crestere.

Lasand acest lucru la o parte, o alta analiza interesanta a fost realizata de cei de la Bloomberg, care au ajuns la concluzia ca vanzarile de masini electrice din acest an ar urma sa creasca cu 32 de procente.

In cazul in care se va adeveri, aceasta crestere ar fi una extrem de importanta pentru lumea auto in general, investitiile strategice din ce in ce mai mari ale producatorilor auto in aceasta directie a electrificarii urmand sa se dovedeasca a fi extrem de bine gandite.

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter