Diesel-ul si benzina au un termen limita in Olanda: ce au facut autoritatile in aceasta situatie?

Articol scris de C. Zanfir , in data de 16 Mai 2018

Motorul diesel simte ca ceasul se apropie. Finalul motorinei este cat se poate de aproape, chiar daca unii dintre noi refuza sa creada asta si inca mai au un crampei de speranta ca diesel-ul va suferi o schimbare si toata industria va fi revolutionata de un motor care nu mai polueaza si care este lasat sa traiasca in continuare, spre fericirea posesorilor sau clientilor care isi doresc un automobil nou.

Din pacate, aceste lucruri se pot intampla doar in povesti si intorsaturile de situatie sunt mai greu de construit pana si intr-un scenariu, asa ca daca vorbim despre viata reala, ne imaginam ca un astfel de efort ar fi si mai mare. Dar aici nu-i vorba despre efort, ci despre simplul fapt ca diesel-ul este vazut cu ochi rai si pe buna dreptate.

Dar haideti sa nu mai aruncam cu pietre doar in diesel si sa ne gandim putin si la benzina. Aceasta este in continuare ceva mai mult folosita si o parte din constructia motoarelor hibrid o utilizeaza. Am putea spune ca benzina este ceva mai prietenoasa cu mediul, insa este ea in totalitate nedaunatoare? Raspunsul este nu, tocmai de aceea constructorii auto isi doresc sa ajunga la performanta masinilor electrice cu autonomie mare si putere decenta, ca sa scoata din ecuatie ambele tipuri de propulsoare.

In Olanda, de exemplu, si diesel-ul si benzina sunt vazute cu ochi rai. Termenul limita - destul de ingaduitor - pentru interzicerea celor doua tipuri de propulsoare este 2030. Astfel, pana in anul 2030, in Olanda, diesel-ul si benzina vor disparea, fiind inlocuite de masinile electrice. As putea spune ca olandezii sunt ceva mai inceti, avand in vedere ca exista tari in care cele doua propulsoare sunt intr-o asemenea minoritate incat ai spune ca deja teritoriul este acaparat de electrice.

Daca olandezii au aflat ca 2030 este anul in care s-a terminat cu diesel-ul si benzina, au inceput sa analizeze piata si modelele oferite de constructorii auto si s-au reorientat catre alte automobile. Prin urmare, in luna aprilie s-au cumparat cu 170% mai multe masini plug-in decat in aceeasi luna a anului trecut. Si totusi… nu este de ajuns.

Pentru a acoperi intreaga plaja de modele benzina sau diesel, olandezii trebuie sa refaca parcul auto al tarii cu masini care nu polueaza. Riscurile au fost constientizate, macar. Asa ca olandezii au stiut rapid incotro se indreapta soarta automobilului personal.

Daca in Olanda lucrurile merg asa de simplu si nu exista comentariu in momentul in care ai un termen limita si un nor negru de poluare deasupra capului care se face din ce in ce mai mare pe zi ce trece, in Romania poate sa vina si furtuna de poluare ca romanii vor trage aprig cu dintii de motoarele diesel. Ce e drept, pe de-o parte le dau dreptate locuitorilor tarii mele: ne luam masini electrice, nu poluam, dar unde le incarcam? Avem statii, dar nu sunt suficiente, asa ca ce este de facut?

Daca v-a placut articolul, share pe:

Anunturi Auto
Ai o masina de vanzare? Adauga un anunt gratuit pe cel mai dinamic site auto din Romania!
Adauga anunt
Facebook
 

Iti mai recomandam

Emisiile mari de dioxid de caorbon reprezinta deja de cativa ani buni o problema importanta pentru autoritatile europene. Poluarea a ajuns in ziua de astazi la un nivel pe care...
de - 17 Ianuarie 2019
Constructorul german Daimler pregateste investitii masive in fabrica pe care o are in Romania, la Sebes, in judetul Alba. Planul nemtilor este sa modernizeze linia de productie la uzina Star...
de - 17 Ianuarie 2019
Primaria Municipiului Bucuresti a anuntat la mijlocul acestei saptamani ca intentioneaza sa achizitioneze 24 de autoturisme, dintre care 23 hibride. Anuntul a fost deja publicat pe SICAP, acolo putand fi...
de - 17 Ianuarie 2019
Avem, in sfarsit, sansa sa prezentam oficial noul McLaren 600LT Spider, ceea ce inseamna o oportunitate in plus pentru cei care obisnuiesc sa cumpere supermasini: aceea de a simti vantul...
de - 17 Ianuarie 2019

Cele mai noi anunturi

3200.00 EUR - 17 Ianuarie 2019
Youtube Channel
Trimite-ne un pont
Ai o informatie care poate reprezenta o stire?
Ai filmat un eveniment important?
Contacteaza-ne
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare