Afla cum arata si cand va fi reintrodusa noua taxa auto!

Taxa auto timbru mediu

Ti-am tot spus ca nu vei scapa de taxa de mediu si ca doar anul asta nu s-a platit. Se pare ca noua taxa auto, care va inlocui timbrul de mediu scos din ”uz” la inceputul acestui an, va fi introdusa, unde in luna martie. Anuntul a fost facut de ministrul mediului, Gratiela Gavrilescu. Demnitarul a precizat ca masura va fi reintrodusa inainte de aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli al Administratiei Fondului pentru Mediu.

Ministrul a mai spus ca aceasta taxa va fi conforma cu normele europene in vigoare si ca are ca scop diminuarea poluarii. Ideea de baza a taxei este una cat se poate de simpla- ”Cine polueaza, plateste!”. Asta inseamna ca de baza in principiile normei va fi carbonul de emisie.

La inceputul lunii trecute, autoritatile in domeniu au anuntat ca vor face un inventar al emisiilor de dioxid de carbon generate de autovehiculele inmatriculate in acest an, totul raportat la parcul auto de la 1 decembrie 2017. Aceste date vor folosi la realizarea unei evaluari asupra mediului.

Citeste si: Vrei sa ceri restituirea taxelor auto? Iata de ce documente ai nevoie!

In acest moment, sunt doua variante de lucru pentru taxa de mediu. In primul caz, specialistii vorbesc despre o singura taxare pe toata durata de viata a autovehiculului. Cea de-a doua varianta presupune taxarea anuala in functie de gradul de poluare al tipului de vehicul.

In caz ca ai uitat iti reamintesc ca taxa auto a aparut in ianuarie 2007, odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Taxa se calcula foarte simplu, in functie de vechimea masinii, tipul de catalizator (euro), dar si de capacitatea cilindrica a masinii.

Doi ani mai tarziu, a aparut o modificare. Guvernul a redus cuantumul taxei cu o treime din suma initiala. Din 2012, taxa asta a devenit obligatorie la reinmatricularea masinilor cu acte de Romania mai vechi de 2007, dar si pentru cele aduse din vest. Minunea nu a tinut decat o luna. In perioada februarie – decembrie 2012 taxa a fost suspendata, iar cei care o platisera deja urmau sa isi primeasca banii inapoi.

Cateva luni mai tarziu a intrat in vigoare timbrul de mediu, calculate doar pe baza emisiilor de dioxid de carbon, date inscrise, de altfel in cartea de identitate a masinii. Timbrul a fost eliminate in luna februarie a acestui an, fiind una dintre cele 102 taxe trase pe dreapta de Executivul de la Bucuresti. De atunci, numarul de masini vechi si foarte poluante inmatriculate in Romania a crescut semnificativ.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter