Care companii de asigurari nu achita daunele in termenul legal?

Car Accident

Piata asigurarilor RCA este una care naste mereu o gramada de controverse si de discutii. Inceputul acestei saptamani ne-a pus pe masa un raport intocmit de cei de la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) in legatura cu termenul in care operatorii de asigurari achita daunele. Raportul in cauza a fost realizat pe baza inregistrarilor din prima jumatate a anului trecut.

Ei bine, in doar o jumatate de an, companiile de asigurari au inregistrat si au avizat un numar de 135.709 dosare de dauna. Dintre acestea, 86% au fost inregistrate pe fondul unor daune materiale. Raportul ne arata ca din acest numar total de dosare, 82% au fost deja platite, iar alte 1.6% au fost respinse. Un numar semnificativ de aproape 21.000 de dosare nu au fost inca finalizate pana in acest moment.

Unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa il luam in calcul atunci cand alegem compania cu care sa incheiem polita RCA este legata de seriozitatea acestui operator in a plati daunele. Termenul legal care este prevazut pentru acestia sa achite daunele este de 10 zile, insa acesta nu este mereu respectat. Aflam astazi ca doar cinci dintre cele opt companii de asigurari se situeaza in limitele acestui termen.

Citeste si: Pretul politelor RCA a scazut in luna decembrie! Iata cat vom plati!

Cea mai bine vazuta companie de asigurari in acest sens este Omniasig, operator care inregistreaza o durata medie in care achita daunele de doar 3.15 zile. Podiumul este completat de Uniqa Asigurari – cu 6.08 zile, respectiv Generali – cu 6.27 zile. Celelate doua companii care respecta termenul legal de care vorbeam mai devreme sunt Groupama – 6.74 zile, respectiv Allianz Asigurari – cu 6.91 zile.

Ei bine, acum sa ne uitam peste companiile care nu respecta acest termen legal si care dau batai de cap oricarui sofer care are incheiata o polita RCA cu ele. Primul operator despre care vorbim este Euroins, care a inregistrat in prima jumatate a anului trecut un termen mediu de 11.58 zile in care daunele au fost achitate.

Daca termenul legal nu a fost fortat cu foarte mult de acestia, nu mai putem spune acelasi lucru despre cei de la Asirom si City Insurance. Asirom a inregistrat in prima jumatate a anului trecut un termen mediu de plata a daunelor de 40.1 zile, in timp ce cei de la City Insurance se pot „lauda” cu un termen mediu de 69.37 zile.

La o privire la nivel general, putem observa ca doar 54% din dosarele inregistrate in prima jumatate a anului trecut au fost platite in termenul legal. Un procent de 7% dintre acestea au avut ca termen de plata o perioada de peste 100 de zile.

Te-ar mai putea interesa:

Ai masina inmatriculata in Bulgaria? Risti sa fie radiata! Afla de ce!

15 amenzi de circulatie intr-o singura zi? Afla ce a facut acest sofer!

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
PRETURI MAZDA 3: DIFERENTA INTRE ROMANIA SI JAPONIA
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter