CEO-ul OMV Petrom explica care este mecanismul care sta in spatele pretului la carburant

CEO-ul OMV Petrom explica care este mecanismul care sta in spatele pretului la carburant

Am calatorit cu totii prin mai multe tari straine si parca mai mereu ne batea gandul sa facem comparatii intre pretul carburantilor de acolo si pretul pe care trebuie sa il platim acasa. Chiar daca in multe locuri acesta nu este cu mult mai mare decat cel regasit la pompele romanesti, mereu ne gandim si la faptul ca salariul mediu in Romania este unul, iar in tarile mai dezvoltate ale Uniunii Europene cu totul si cu totul altul.

Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, a incercat sa ne explice cum functioneaza piata carburantilor si ce principii stau in spatele acesteia. In viziunea acesteia, preturile regasite la noi in tara se numara printre cele mai mici din Europa. Dar nu asta e important, ea spunand ca preturile din diferite tari ale Uniunii neputand fi comparate, deoarece acestea contin elemente diferite.

Mariana Gheorghe isi motiveaza ideea de a nu putea compara datele facute publice la nivel european prin expunerea mai multor motive. Din spusele acesteia, aflam ca unele tari care au raportat aceste date nu au inclus in ele si cifrele medii ale vanzarilor de carburant de pe autostrazi, adica exact acolo unde preturile sunt cele mai ridicate. Un alt motiv ar fi acela conform caruia unele tari nu includ costul cu stocurile de rezerva in pretul produsului asa cum o facem noi, ci in taxe.

CEO-ul OMV Petrom a respins categoric si concluziile Consiliului Concurentei care aratau intr-un raport acum ceva vreme ca piata carburantilor din tara noastra este una de tip oligopol. Conform celor spuse de Mariana Gheorghe, piata carburantilor este una concurentiala si functionala fara dar si poate. Aceasta a tinut sa evidentieze faptul ca numai anul trecut diversi operatori au construit peste 25 de statii noi. Asadar, piata de retail a crescut cu 4.9 procente, concurenta fiind la nivelul calitatii produselor si al ofertei la produse non-petroliere.

Daca v-ati intrebat vreodata cum este construit pretul unui litru de carburant, Mariana Gheorghe ne explica si acest lucru. Astfel, in structura pretului intra sub forma a aproximativ 50 de procente taxarea, in timp ce 30-35 de procente sunt reprezentate chiar de costul propriu-zis al produsului (productie si rafinare), respectiv 15% fiind reprezentate de costurile logistice care sunt implicate in procesul de vanzare si distributie al produselor. Toate aceste aspecte duc la o diferentiere clara intre tarile Uniunii Europene, costurile fiind diferite peste tot.

Nu stim daca in urma acestor explicatii oferite de CEO-ul OMV Petrom sunteti pe deplin multumiti, insa credem ca este important sa cunoastem care este procesul din spatele formarii pretului carburantului din tara noastra. Mai ales ca stim cu totii ca nivelul acestuia influenteaza in mod direct si celelalte sectoare economice.

VIDEOCLIPUL ZILEI