BMW trage un semnal de alarma cu privire la pierderile cauzare de razboiul tarifelor dintre SUA si China

Razboiul comercial dintre Statele Unite si China a inceput oficial abia in luna iulie a acestui an, insa efectele lui se vad cat se poate de serios. Luna iulie a inceput cu un anunt venit dinspre administratia Donald Trump prin care era anuntata impunerea unor taxe pe marfurile chinezesti in valoare de 34 de miliarde de dolari.

Liderul de la Casa Alba a motivat aceasta actiune prin nevoia de a proteja securitatea nationala si proprietatea intelectuala a intreprindelor din America. China nu a fost deloc incantata de acest gest, raspunzand pe masura cu o taxare similara pentru produsele venite dinspre Statele Unite.

Acest razboi comercial in plina desfasurare intre Statele Unite si China va afecta, rand pe rand, toate segmentele comerciale de pe piata. Bineinteles, printre aceste segmente se regaseste si cel auto, in cazul caruia efectele negative se pot observa deja.

BMW este primul producator auto care trage un semnal de alarma important in aceasta privinta, semnaland ca in viitor pot exista pierderi financiare uriase in cazul in care nu se face nimic in aceasta privinta. Bineinteles, nu este doar cazul celor de la BMW in randul producatorilor auto care vor suferi de pe urmele acestui razboi tarifar declansat de presedintele Donald Trump.

Oficialii BMW au facut si primele declaratii in acest sens, semnaland deja pierderile financiare uriase inregistrate deja. Nicolas Peter, CFO in cadrul BMW, a declarat in urma cu cateva zile presei germane ca daca actualele tarife raman la aceeasi valoare si in 2019, pierderile la nivelul intregului an vor depasi jumatate de miliard de euro.

Constructorul german a inregistrat deja pierderi in valoare de 300 de milioane de euro de pe urma exportului masinilor produse in Spartanburg, Carolina de Sud, catre China. Asadar, in niciun caz nu vorbim despre niste simple pierderi financiare, ci despre unele extrem de mari si de ingrijoratoare pentru toti actorii de pe scena auto internationala.

Pe fondul acestor probleme cauzate de razboiul tarifar dintre Statele Unite si China, cei de la BMW si-au actualizat previziunile pentru exercitiul financiar in curs. Asa cum am spus si mai devreme, acestia se asteapta la pierderi de aproape jumatate de miliard de euro la finele anului viitor.

De asemenea, oficialii producatorului bavarez au tinut sa accentueze faptul ca acest razboi va alimenta incertitudinea si va afecta, in cele din urma, mai multe piete auto importante ale lumii. Ramane de vazut cum vor evolua lucrurile in lunile urmatoare, insa este greu de crezut ca unul dintre cei doi sefi de stat va da inapoi macar un pic.

Newsletter

Whatsapp