Audi a primit o amenda de 800 de milioane de euro in scandalul emisiilor

Desi parea ca s-a terminat, scandalul Dieselgate loveste din nou in plin piata auto germana. Procurorii germani au luat hotararea de a aplica o amenda uriasa celor de la Audi, in valoare de nu mai putin de 800 de milioane de euro. Constructorului german i se reproseaza bineinteles, incalcarea normelor de poluare ale motoarelor diesel din gama sa. Reprezentantii producatorului german au luat decizia de a isi recunoaste vina in acest sens, alegand sa nu conteste in niciun fel decizia autoritatilor germane. Astfel, este de asteptat ca acestia sa plateasca amenda in perioada urmatoare.

La mijlocul lunii iunie, Rupert Stadler, CEO-ul celor de la Audi, a fost arestat de autoritatile germane. Procurorii au recurs la aceasta procedura la acea vreme din cauza faptului ca se temeau ca Stadler ar fi urmat sa ascunda o serie de dovezi in legatura cu scandalul Dieselgate.

Rupert Stadler se afla deja intr-o ancheta in care era acuzat de frauda si publicitate falsa in scandalul Dieselgate. La o zi dupa arestarea sa, Grupul Volkswagen l-a suspendat pe Stadler din functie, in locui lui fiind numit interimar Bram Schot. La acea vreme, termenii despartirii nu au fost clari, reprezentantii producatorului german hotarand sa astepte finalizarea anchetei. Chiar si asa, se vorbea despre niste compensatii banesti pe care le-ar fi solicitat Stadler, insa nu este nimic clar in mod oficial.

Inceputul lunii octombrie aducea cu sine insa anuntul rezilierii contractului dintre Rupert Stadler si Audi. Oficialii germani au motivat hotararea prin faptul ca Stadler nu isi mai putea indeplini atributiile, dorind sa se pregateasca asa cum se cuvine pentru procesul in care fusese acuzat.

Pe langa acuzatiile despre care am pomenit in randurile anterioare, lui Rupert Stadler i-a mai fost reprosat si faptul ca nu a luat niciun fel de masuri pentru a impiedica livrarea pe piata europeana a modelelor cu emisii trucate incepand cu finele anului 2015.

Amenda in valoare de 800 de milioane de euro este uriasa pentru un producator precum Audi. Reprezentantii conducerii celor de la Audi se asteapta ca amenda sa fie resimtita serios atunci cand se va trage linie si se vor calcula veniturile aferente anului curent. Lasand la o parte aspectul financiar, aceasta amenda reprezinta si o lovitura de imagine atat pentru Audi, cat si pentru intreg Grupul Volkswagen la nivel general. Lucrurile abia se linistisera in acest sens, insa cosmarul continua pentru grupul german. Ramane de vazut cum vor evolua lucrurile in continuare!

Newsletter

Whatsapp