APIA: Peste 15.000 de masini vandute in luna iulie in Romania

APIA a publicat raportul din luna iulie cu privire la vanzarile de pe piata auto din tara noastra, luna in care au fost comercializate peste 15.000 de automobile.

APIA: Peste 15.000 de masini vandute in luna iulie in Romania

Dintre toate masinile vandute in tara in luna iulie a acestui an, un procent de 26.5% revine celor cu motoare diesel, un procent in crestere comparativ cu primele sase luni. In acelasi timp, masinile electrice si hibride au ajuns sa atinga un procent de 3.7% din vanzari.

Este cunoscut faptul ca in Europa, inainte de scandalul Dieselgate, in toamna anului 2015, masinile diesel se vindeau foarte bine, avand o cota de piata de peste 60%, in ciuda diferentei de pret fata de masinile dotate cu motor pe benzina. Ca si consecinta a scandalului, vanzarile autoturismelor cu motor diesel au resimtit o scadere drastica. Chiar si in Romania, interesul pentru achizitionarea acestor masini a scazut considerabil.

Surpriza vine in a doua jumatate a acestui an, cand cei de la APIA (Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile) vin cu un raport in care demonstreaza ca romanii sunt iarasi interesati de masinile diesel, fapt confirmat si de cifrele de vanzari.

Conform cifrelor din statisticile APIA, din totalul de 15.050 masini noi comercializate in luna iulie, un numar de 3.993 de masini sunt echipate cu motor diesel. Avem asadar un procent important de 26,5%, o crestere de aproape patru puncte procentuale fata de prima jumatate a anului.

In continuare, in preferintelor romanilor raman masinile echipate cu motor pe benzina, numarul acestora din urma fiind de 10.495 de unitati.O cota de piata restransa o reprezinta vanzarea masinilor cu motorizare electrica sau hibrida, asa incat numarul masinilor din acest segment ajungand in luna iulie la 562 de unitati, numar ce reprezinta un procent de 3.7% din totalul comercializat.

Cresterea vanzarilor autoturismelor cu motoare diesel este evidenta si daca raportam vanzarile din primele sapte luni ale anului cu primele sase luni, avand o crestere de la 24.8% la 25,1%. In acelasi timp, comparand vanzarea autoturismelor cu motorizare pe benzina, ne dam seama ca de la un procent de 71,6% in primele sase luni ale anului, acestea au scazut la 71,3%.

In ceea ce priveste raportul vanzarilor masinilor hibride, observam o foarte mica diferenta, de la 3,7% in perioada ianuarie - iulie fata de un procent de 3.6% in primele sase luni.

Tinand cont de toate informatiile oferite de cei de la APIA, observam ca luna aprilie a acestui an a fost un varf negativ in ceea ce priveste vanzarea masinilor cu motorizare diesel. In aceasta luna, din totalul masinilor comercializate, doar 19,6% au fost echipate cu motorizare diesel.

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
DIFERENTELE DINTRE MOTOR TURBO VS. ASPIRAT NATURAL
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter