Renault lanseaza EZ-Pod, un concept autonom bazat pe Twizy

Renault EZ-Pod Concept

Francezii de la Renault incearca din rasputeri in ultima perioada sa ne arate ca acorda un interes din ce in ce mai ridicat masinilor si tehnologiilor autonome. Astfel, fracenzii au lansat in ultima perioada mai multe concepte pentru vehicule autonome dedicate mobilitatii urbane.

Tot in aceasta serie se incadreaza si EZ-Pod, ultimul concept de acest fel prezentat de cei de la Renault. Noul EZ-Pod il are la baza pe cvadriciclul Twizy si ne este prezentat ca fiind un concept electric autonom cu numai doua locuri dispuse in diagonala. Ce este interesant este ca vehiculul nu are nici volan si nici pedale.

Francezii explica ca, in cazul in care acest concept s-ar transforma in cele din urma intr-un model de serie, acesta ar fi util in orase, dar si in interiorul unor cladiri precum mall-uri, hoteluri sau sedii mari de companii.

Uitandu-ne mai bine la acest EZ-Pod, ne vom da seama ca francezii s-au inspirat de la un alt concept prezentat in urma cu ceva timp atunci cand au proiectat noul model, si anume de la EZ-Go. Producatorul francez mai mentioneaza cu aceasta ocazie si faptul ca vehiculele EZ-Pod se vor putea atasa unul de altul pentru a forma un fel de “trenulet”.

Din pacate, prea multe informatii tehnice despre conceptul EZ-Pod nu stim pana la aceasta ora, oficialii celor de la Renault pastrand sa nu divulge inca prea multe secrete. Asadar, nu stim nici viteza maxima la care va putea circula EZ-Pod si nici automia de care va dispune.

Totusi, francezii ne mai spun ca un astfel de autovehicul ar putea primi in viitor permisiunea de a fi utilizat chiar si pe trotuare, in cazul in care anumite conditii ar fi respectate. In comunicatul de presa transmis de cei de la Renault, francezii sustin ca EZ-Pod “ar putea fi utilizat pe unele strazi pietonale, la viteze foarte mici, de pana la 6 km/h, pana la intrarea in cladiri sau locuinte sau pentru pentru a transporta persoane cu mobilitate redusa”.

Concpetul utilizeaza o camera si un senzor de tip Lidar pentru a detecta zona din fata sa, dar si senzori de tip radar in partea din spate. De asemenea, mai aflam ca EZ-Pod va beneficia si de un receptor GPS pentru a determina pozitia exacta a vehicului. Nu in ultimul rand, pe plafon sunt dispuse doua antene care au rolul de a asigura partea de comunicare.

Sursa: Renault

Newsletter

Whatsapp