Din 2019 vom putea incheia polite RCA si Casco la banca sau la firmele de inchirieri masini

Car Crash

Domeniul asigurarilor auto este intr-o permanenta schimbare in tara noastra, de fiecare data intamplandu-se sa apara unele noutati care sa schimbe lucrurile. Asa se intampla si acum cand a fost adusa in discutie directiva europeana 97/2016 cu privire la distributia de asigurari.

Aceasta directiva data la nivelul intregului bloc comunitar european trebuie transpusa in legislatia nationala. Astfel, cei de la Autoritatea pentru Supraveghere Financiara au pus la punct un nou proiect de lege prin care sa se respecte normele impuse de prezenta directiva. Haideti sa vedem mai exact despre ce e vorba si ce schimbari pot surveni in urmatoarea perioada!

Conform directivei europene 97/2016, produsele de asigurare pot fi distribuite de diferite categorii de persoane sau institutii, cum ar fi agenti, brokeri si agenti de asigurari bancare, intreprinderi de asigurare, agenti de turism si societati de inchiriat autovehicule. De asemenea, directiva aminteste si de faptul ca toate categoriile mentionate anterior trebuie sa beneficieze de o egalitate de tratament.

Asadar, proiectul inaintat de cei de la ASF prevede faptul ca toate aceste categorii vor avea dreptul sa vanda incepand de acum polite de asigurare. Totusi, neavand o autorizatie de la ASF in acest sens, dealerii auto si firmele de inchirieri masini vor deveni intermediari secundari in distributia politelor de asigurare. Acest lucru inseamna ca cele doua categorii vor avea unele restrictii, in sensul ca valoarea politelor de asigurare RCA sau Casco nu va putea depasi limita de 600 de euro pe an, adica echivalentul a 2.700 de lei.

Directiva 97/2016 prevede in mod clar ca in ciuda diferentelor care se vor regasi intre canalele de distributie, consumatorii trebuie sa beneficieze de acelasi grad de protectie. Asadar, cei in masura vor trebui sa asigure conditii de concurenta egala intre acesti distribuitori. Astfel, conform celor spuse de reprezentantii care au elaborat aceasta directiva la nivel european, consumatorii vor avea numai de castigat in cazul in care produsele de asigurare vor fi distribuite prin mai multe canale si intermediari care vor avea obligatia stabilita prin lege de a aplica norme similare de protectie a consumatorilor.

Directiva 97/2016 este data la nivelul intregii Uniuni Europene si are ca scop armonizarea dispozitiilor nationale din acest domeniu. De asemenea, directiva prevede ca statele membre pot adopta si dispozitii mai stricte in legatura cu protejarea consumatorilor, in conditiile in care acestea respecta legile europene in domeniul Dreptului.

Prezentul proiect de lege va fi supus unei dezbateri in Parlament, urmand a fi votat si mai apoi promulgat de catre Presedinte. Termenul pentru tot acest proces este februarie 2018, in timp ce legea va intra efectiv in vigoare abia din 2019.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CE NOUTATI ADUCE BMW SERIA 4 COUPE (G22)
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter