Aston Martin Rapide E: primul vehicul electric de serie al marcii britanice!

2019 Aston Martin Rapide E

Recunoastem ca asteptam cu mare nerabdare New York Auto Show 2019 dar, in acelasi timp, stim si ca Auto Shanghai a starnit deja ceva valuri saptamana asta, iar Aston Martin a reusit sa faca exact acelasi lucru.

Producatorul este pregatit sa intre pe piata modelelor electrice cu modelul Rapide E, primul vehicul complet electric al marcii britanice.

Da, forma va fi destul de familiara fanilor Aston Martin si asta pentru ca producatorul a recreat versiunea in patru usi Rapide, de pe care a disparut perfectul propulsor V12 de 6.0 litri. In locul acestuia, o pereche de motoare electrice propulseaza axul spate de pe noul Rapide E iar, in spatiul ocupat de giganticul V12, vom gasi un pachet de baterii de 800 de V (mai mult de 5.600 de baterii litiu-ion!) imbracat in Kevlar si fibra de carbon.

Avem de-a face cu destule baterii pentru o putere combinata de 600 de cai si pentru un cuplu-forta de 950 Newtoni-metru, cifre care depasesc, destul de serios, toate versiunile Rapide cu motorizare V12.

Daca apesi pedala pana la podea si masina are bateriile complet incarcate, Aston Martin sustine ca modelul va accelera pana la 100 de km/h in mai putin de patru secunde. In comparatie, asta inseamna cu o secunda mai putin decat Rapide S, ba chiar mai bine decat editia AMR. Viteza maxima este limitata la aproape 250 de km/h asa ca, cel putin la acest capitol, primul vehicul electric Aston Martin nu dezamageste.

Cat despre autonomie, aceasta variaza in functie de cat de mult folositi acceleratia, dar Aston Martin estimeaza ca masina poate ajunge, dupa cele mai noi teste, la peste 320 de km. In plus, modelul poate fi incarcat rapid folosind un sistem de 400 de V si 50 de kW, ba chiar unul de 800 de V si 100 de kW, care incarca pachetul de baterii in doar o ora. Un incarcator normal poate face acelasi lucru in trei ore.

Sa nu uitam ca Rapide E inseamna mai mult decat propulsia electrica. In cabina, instrumentarul de bord traditional a fost inlocuit de un display digital de 10 inch, iar protectia de sub masina a fost refacuta pentru o mai buna circulatie a aerului, la acest capitol intrand si noul difuzor, gandit pentru o mai buna eficienta aerodinamica.

In plus, masina este echipata cu noi jante de aluminiu, mai eficiente si mult mai bune la racirea franelor. Si pentru ca am vorbit despre racire, a disparut partea din fata, gandita pentru motorul V12, asa ca inginerii marcii britanice au modificat-o pentru o mai buna aerodinamica a acestui model in patru usi.

Da, Rapide E este doar primul pas al celor de la Aston Martin in lumea vehiculelor electrice, dar e vorba despre un pas gigantic. Producatorul a anuntat doar 155 de modele, dar acesta este un pas important catre noua marca Lagonda, un brand care va oferi doar modele ecologice.

Asa cum arata acum, modelul Rapide E este deja valabil pentru comenzi, iar compania a restrictionat informatiile despre preturi doar la cei care vor aplica pentru oportunitatea de a avea unul.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
10 DOTARI COMPLET INUTILE PENTRU MASINI
Aboneaza-te la canalul de YouTube!
Sursa: Aston Martin

Newsletter