Geometria directiei - de ce este necesara?

Geometria directiei

Pentru majoritatea dintre noi mașina a ajuns să fie mai mult decât un mijloc de transport. Este o extensie a familiei fiind martoră la toate plimbările, călătoriile și aventurile noastre. Fiind atât de importantă este necesar să fie verificată și reparată constant, iar geometria roților este util a fi făcută ori de câte ori este nevoie sau la fiecare 10.000 km parcurși.

Cu excepția cazului în care ești un șofer expert cu abilități avansate în mecanica mașinilor, precum și cu instrumentele adecvate, setările de geometrie nu ar trebui făcute de tine niciodată. Fiecare vehicul are o combinație unică de setări pentru a avea performanțe optime privind unghiul de înclinare, unghiul de fugă și unghiul de convergență.

Geometria constă în stabilirea și asigurarea faptului că toate roțile au setarea corespunzătoare pentru a funcționa perfect. Reglarea direcției incorectă poate duce la uzură rapidă și neregulată a anvelopelor și poate chiar să afecteze manevrabilitatea și siguranța vehiculului, posibil și cu un efect negativ asupra consumului de combustibil.

Ar trebuie sa verific geometria directiei la fel de des ca uleiul?

Deloc! Geometria este o procedură specială care trebuie solicitată numai în următoarele cazuri:

  1. Dacă mașina se îndreaptă spre stânga sau spre dreapta. În cazul în care autovehiculul trage excesiv într-o parte este posibil să fie necesară verificarea direcției roților. Dacă autovehiculul se trage într-o parte sau în cealaltă violent, acesta ar putea indica o componentă de direcție sau suspensie defectă sau excesiv de uzată și ar trebui verificată de un mecanic calificat cât mai curând posibil.
  2. Volanul nu este drept / centrat. Un volan care este înclinat sau nu este centrat este o indicație a centrării necorespunzătoare a roților. Acest lucru poate fi cauzat și de componentele de direcție uzate.
  3. Vehiculul vibrează sau tremură. Această problemă este cauzată, de obicei, de o componentă a suspensiei defectă, de rotoare de frână ușor deformate sau de o problemă de echilibrare a roților.
  4. Vehiculul scoate sunete ciudate. Dacă se aud scârțâituri, bubuieli sau frecări, este cel mai probabil o problemă de direcție sau suspensie. Vehiculul poate necesita reparații de suspensie sau de direcție, iar după aceste reparații ar fi necesară o verificare a geometriei roților.
  5. Anvelopele sunt uzate neuniform. Verificarea uzurii anvelopei vă poate indica dacă roțile mașinii sunt reglate corespunzător. Uzura cea mai uzuală este în interiorul sau în exteriorul anvelopelor, ceea ce cauzează creșterea zgomotului pe durata vieții anvelopelor. În cazul în care anvelopa se învârte diferit pe șosea, atunci anumite părți ale anvelopei se vor uza inegal. Acesta este rezultatul amortizoarelor și arcurilor uzate și necesită înlocuirea acestor componente înainte de efectuarea geometriei roților.

Ar trebui sa verific geometria ori de cate ori inlocuiesc / rotesc anvelopele?

Deși majoritatea nu cunosc acest lucru, geometria ar trebui să fie o procedură obligatorie atunci când se schimbă anvelopele fie că vorbim de anvelope de aceleași dimensiuni, fie că vorbim de anvelope de dimensiuni noi.

Reglajul roților include următoarele verificări de măsurare: unghiul de înclinare, unghiul de fugă și unghiul de convergență.

Setările pentru fiecare tip de mașină sunt foarte precise, iar fiecare milimetru contează. Pentru o reglare corectă și precisă se utilizează instrumente de înaltă tehnologie, folosite de specialiști astfel încât procesul să fie precis și ușor de realizat. În atelierele cu servicii complete pentru roți vei avea parte de un reglaj al geometriei direcției performant, rapid și bine executat.

De fapt, este indicat ca verificarea geometriei să se facă la puncte de service specializate. Numai cu aparatură profesională se poate face o revizie corectă a roților, neinvazivă și rapidă, de aceea împreună cu un sistem computerizat de diagnosticare de ultimă generație, tehnicienii specializați vor efectua toate calculele necesare și vor interveni în reglarea geometrică a direcției roților atunci când este cazul.

Instrumentele cu tehnologie 3D reglează unghiurile nealiniate corespunzător respectând în același timp specificațiile originale ale producătorului pentru un anumit tip de vehicul.

Nu este de ajuns să se lucreze numai pe recomandările producătorilor, de aceea tehnicienii sunt pregătiți și instruiți să înțeleagă unghiurile de reglare ale roților și ce reprezintă ele în ceea ce privește manevrabilitatea, frânarea și uzura anvelopei pentru ca vehiculul tău să ruleze perfect și fără incindente pe tot parcursul anului.

Pentru o diagnosticare rapidă și corectă te poți îndrepta către un service specializat unde vei avea parte de tot suportul și aparatura tehnică pentru a-ți rezolva orice problemă.

Îți dorim drumuri line, fără incidente!

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CUM SE FABRICA UN BMW SERIA 4 COUPE (G22)?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter