Explicam eticheta energetica a anvelopei. Ce sunt aderenta pe teren umed, consumul de combustibil si nivelul de zgomot?

Similar cu eticheta energetică găsită pe aparatele de uz casnic, eticheta energetică europeană a anvelopelor ușurează evaluarea aspectelor importante de siguranță și de mediu ale pneurilor.

Eticheta energetică a anvelopelor face parte dintr-un regulament introdus de UE în 2012 pentru a oferi consumatorilor mai multe informații privind siguranța pneurilor și impactul acestora asupra mediului.

Măsurile de performanță afișate pe etichetă vor evalua eficiența combustibilului, performanța de frânare și aderența pe suprafețe umede și emisia de zgomot exterior.
Grafica utilizată pe etichete este similară cu cele gasite pe majoritatea aparatelor electocasnice, mașini si chiar clădiri noi, astfel încât anvelopele să fie ușor de clasificat în funcție de caracteristicile afișate.

Atunci când se dorește înlocuirea anvelopelor, pe lângă luarea în considerare a acestor trei criterii cheie, este mai mult ca sigur să existe cerințe suplimentare sau alți factori care trebuie luați în considerare înainte de luarea unei decizii.

Un service auto specializat te poate ajuta în luarea celei mai bune soluții pentru tine și mașina ta.

De asemenea, este important să reții că îngrijirea și întreținerea corectă a pneurilor sunt esențiale pentru siguranța rutieră și pentru viața anvelopelor, nu numai alegerea corectă în funcție de recomandările producătorilor sau a specialiștilor.

Ce inseamna simbolurile de pe eticheta energetica?

In prezent, etichetele energetice conțin trei imagini care fiecare denotă trei lucruri separate - economia de combustibil, aderenta pe teren umed și zgomotul emis de anvelopă.

Acestea sunt în mod eficient un sistem de rating care ne permite să aflăm cât de eficiente sunt anvelopele in anumite zone și pe diferite tipuri de vreme.

Consumul de combustibil

În timpul mersului pe drum, anvelopele se rotesc, se îndoaie spre suprafața drumului și se îndepărtează, ceea ce determină pierderea energiei. Cantitatea de energie pierdută depinde de rezistența la rulare a anvelopei.

Cele mai eficiente anvelope au o rezistență redusă la rulare.

Aceasta înseamnă că este nevoie de mai puțină energie - și mai puțin combustibil - pentru a mișca vehiculul.

Având în vedere că anvelopele reprezintă 20-30% din consumul de combustibil al unui vehicul, alegerea anvelopelor eficiente din punct de vedere energetic determină economii în ceea ce privește costurile de combustibil.

Eficiența combustibilului este evaluată utilizând 7 categorii diferite, variind de la categoria A (categoria cea mai eficientă din punct de vedere al consumului de combustibil) până la G (categoria cu un consum crescut de combustibil).

Pentru o eficiență optimă a combustibilului, asigură-te că anvelopele sunt umflate corect. Presiunea scăzută a anvelopelor mărește rezistența la rulare și impactul asupra performanței și aderenței pe teren umed. Greutatea vehiculului și stilul personal de conducere pot avea de asemenea un mare impact asupra combustibilului. Călătoria eficientă din punct de vedere al consumului de energie sau "conducerea ecologică" pot reduce semnificativ consumul de combustibil.

Aderenta pe teren umed

Aderența pe teren umed este un aspect important atunci când cumperi anvelope noi. Ratingul UE este determinat prin măsurarea distanței de frânare a anvelopei pe suprafețele umede.

Aderența umedă este evaluată de la A (categoria cu cea mai scurtă distanță de frânare) la F (categoria cu cea mai lungă distanță de frânare).

În cazul unei mașini care frânează la o viteza de 80km/h care are anvelope de clasa A vor putea opri autoturismul cu o distanță cu până la 18m mai mică decât la anvelopele de clasa F pentru a evita un impact.

Nivelul de zgomot

Anvelopele generează un zgomot mai mare sau mai mic în momentul rulării. Achiziționarea de anvelope cu un zgomot bun va reduce impactul conducerii asupra mediului înconjurător.

Nivelul de zgomot extern al anvelopei este afișat în funcție de câți decibeli produce anvelopa, reprezentat prin pictograme.

Pictogramele de undă sonoră indică dacă zgomotul pneurilor este sub sau peste limitele europene.

1 undă neagră: silențioasă (3dB sau mai mult sub limita europeană)
2 unde negre: moderată (între limita europeană și 3dB dedesubt)
3 unde negre: zgomotoasă (deasupra limite europene)

Sperăm că explicațiile despre eticheta energetică te vor ajuta să îți găsești anvelopele potrivite pentru mașina ta, fii atent la eticheta energetică și la recomandările producătorilor și a specialiștilor în anvelope pentru a alege ceea ce ți se potrivește cel mai bine.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CE PIESE SE FURA CEL MAI DES LA MODELELE BMW?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter