Scandal cu licitatii trucate la CNAIR. Cum s-au imbogatit patru firme din indicatoare rutiere

Scandal cu licitatii trucate la CNAIR. Cum s-au imbogatit patru firme din indicatoare rutiere

Un nou scandal care are directa legatura cu CNAIR a izbucnit dupa implicarea Consiliului Concurentei.

Autoritatile ancheteaza trucarea mai multor licitatii pentru achizitionarea de indicatoare rutiere sau pentru lucrari de marcaje rutiere. Patru firma au fost gasite vinovate, ele fiind amendate de Consiliul Concurentei cu amenzi totale in valoare de 3,18 milioane lei (aproximativ 667.000 euro).

Astfel, Vesta Investment a fost amendata cu 725.267 lei, Helvespid cu 21.843 lei, Loial Impex a fost sanctionata cu 1,5 milioane lei, iar Girod Semnalizare Rutiera cu 930.795 lei.

Investigatia Consiliului Concurentei a vizat atat licitatii publice, organizate de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) sau alti administratori de drumuri (consilii locale, de exemplu), cat si licitatii private, organizate de antreprenorii de lucrari de reabilitare/modernizare/constructie de drumuri publice, care erau obligati sa asigure si semnalizarea rutiera.

Astfel, in cadrul investigatiei declansate in anul 2017, autoritatea de concurenta a constatat existenta a doua intelegeri anticoncurentiale, ce au avut ca scop eliminarea concurentei prin coordonarea comportamentului companiilor in cadrul licitatiilor publice si/sau private.

”Vesta Investment SRL, Helvespid SRL si Loial Impex SRL au facut schimb de informatii sensibile concurentiale si si-au adaptat comportamentul in contextul participarii la licitatii, fie ca ofertanti individuali, fie ca membri ai unei asocieri, astfel incat sa nu se concureze intre ele. Eliminarea concurentei a condus la atribuirea contractelor pentru indicatoare rutiere si/sau lucrari de marcaje la preturi mai mari, in perioada 2010-2017”, precizeaza autoritatea de concurenta.

in cadrul procedurii de clementa, companiile vizate au furnizat o serie de documente si informatii ce au avut o contributie semnificativa la probarea faptei si, ulterior, au recunoscut fapta anticoncurentiala, beneficiind, prin urmare, de o reducere a amenzii.

VIDEOCLIPUL ZILEI