Trotinetele electrice, reglementate de lege. Cine le va putea folosi

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune reglementarea juridica a circulatiei trotinetelor electrice.

Trotinetele electrice, reglementate de lege

Bicicletele electrice ar putea fi conduse numai pe pista pentru biciclete, de catre persoane care au minimum 14 ani si care poarta obligatoriu casca de protectie daca nu au implinit 16 ani, se arata in proiectul de ordonanta a Guvernului, lansat in dezbatere de MAI.

In proiect se mai precizeaza ca trotineta electrica sa fie definita ca fiind vehiculul utilizat pentru transportul unei singure persoane, cu doua sau trei roti, articulat cu o bara in partea din fata folosita ca dispozitiv de directie, a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 6 km/h, dar nu depaseste 25 km/h si care este echipat cu un motor electric.

"Trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista pentru biciclete, iar in lipsa acestei piste, vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maxima admisa pentru circulatia vehiculelor este de 50 km/h. Pentru a conduce o bicicleta sau o trotineta electrica pe drumurile publice, conducatorul acesteia trebuie sa aiba varsta de cel putin 14 ani. Transportul pasagerilor este interzis", se mentioneaza in proiect.

Totodata, trotinetele electrice care circula pe drumurile publice cu mijloace de iluminare si dispozitive Echiparea trotinetelor electrice care circula pe drumurile publice cu mijloace de iluminare si dispozitive reflectorizant-fluorescente este obligatorie, fiind interzisa circulatia acestora pe timp de noapte fara aceste mijloace si dispozitive in stare de functionare.

Exista reguli si in privinta opririi si stationarii. Aceasta trebuie asezata langa si in paralel cu marginea partii carosabile. Trotinetele electrice pot fi oprite sau stationate si cate doua, una langa alta.

"Casca de protectie este obligatorie pentru conducatorii de biciclete si trotinete electrice a caror varsta este sub 16 ani", precizeaza MAI.

Cei care nu respecta aceste reguli risca o amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni, respectiv de la 6 la 8 puncte-amenda.

In Romania, in perioada 2016 - 2019, au fost inregistrate 192 de accidente rutiere cu implicarea conducatorilor de trotinete electrice, soldate cu un deces, 37 raniti grav si 156 raniti usor.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
10 DOTARI COMPLET INUTILE PENTRU MASINI
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter