Toti romanii trebuie sa afle! Ce NU au voie sa faca politistii atunci cand verifica declaratiile pe propria raspundere

Toti romanii trebuie sa afle! Ce NU au voie sa faca politistii atunci cand verifica declaratiile pe propria raspundere

Politistii vor fi obligati sa stearga toate fotografiile ce contin declaratii pe propria raspundere sau adeverinte de serviciu facute cu telefoanele personale.

Politistii care efectueaza controale au fost sfatuiti sa fotografieze declaratiile pe propria raspundere si adeverintele emise de angajatori pentru a avita atingerea documentelor, ca masura de preventie a raspandirii coronavirusului.

Nu toti agentii de politie au fost dotati cu telefoane mobile de serviciu, tablete sau aparate foto, astfel ca multi folosesc telefonul personal, ajungand in acest fel in posesia datelor personale ale cetatenilor verificati.

Citeste si: Si-a reparat masina pentru a-si putea duce copilul la spital, dar a fost amendat cand se intorcea de la service: „Nu era asa urgent”

Conducerea Politiei Romane a ordonat, prin intermediul unei circulare, stergerea tuturor fotografiilor facute cu dispozitivele personale de catre agentii din teren care verifica declaratiile pe proprie raspundere ale romanilor.

”Politistii au fost instruiti cu privire la prevederile legale in vigoare, in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. In acest sens, in exercitarea atributiilor de serviciu, acestia pot fotografia declaratiile pe proprie raspundere cu telefoanele mobile sau tabletele de serviciu, iar daca au efectuat aceste fotografii cu telefoanele personale, acestia vor sterge aceste fotografii imediat ce informatiile au fost introduse in bazele de date”, a declarat Georgian Dragan pentru G4Media.ro.

Pot sa imi transport sotul/sotia la/de la serviciu?

Ce spune Politia Romana? Ei bine, raspunsul acestora este urmatorul: daca apreciati ca motivul deplasarii este unul justificat, puteti face acest lucru completand declaratia pe proprie raspundere raportat la prevederea din art.1 litera d din Ordonanta Militara nr. 3 din 2020 (deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie).

Poate pentru unii a transporta cu masina sotia la serviciu nu reprezinta o urgenta, dar ganditi-va ca puteti scurta un drum spre locul de munca, daca acesta include schimbarea mai multor mijloace de transport. Un drum mai scurt, inseamna expunere mai mica, deci un risc de infectare mult mai mic cu Covid-19.

In alte cazuri, sotia nu detine permis de conducere, iar locul de munca nu ofera transport si se afla in afara orasului. Si acest caz poate fi luat in considerare, si poate reprezenta o urgenta.

Uber, o solutie scumpa

Uber poate fi o solutie la masina personala, insa trebuie sa luam in considerare si costurile. Pentru a ne deplasa 5 zile pe saptamana cu Uber, trebuie sa avem un buget considerabil si nu oricine isi permite.

Mai mult, pretul curselor a crescut deoarece nu mai sunt atatea masini disponibile, iar clientii trebuie sa plateasca mai mult dar si sa astepte mai mult pentru o cursa.

VIDEOCLIPUL ZILEI