Cum se stabileste taxa Oxigen? A fost publicata forma finala. Toate detaliile!

Noua taxa de Oxigen din Bucuresti a fost stabilita

Forma finala a taxei de Oxigen. Toate detaliile

Primaria Bucuresti a publicat forma finala a hotararii de consiliu cu privire la taxarea masinilor poluante care circula in Bucuresti.

Conform noii taxe de Oxigen, majoritatea autovehiculelor cu norma de poluare sub Euro 5 vor fi taxate, in timp ce masinile sub Euro 3 vor fi interzise.

Hotararea CGMB nr. 539/2019 privind masuri concrete pentru imbunatatirea aerului in Capitala a fost adoptata in luna octombrie, iar forma finala a fost in cele din urma publicata pe site-ul Primariei Bucuresti.

Conform noii hotarari, vinieta va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2021 pentru masinile Euro 4. Detinatorii de masini non-Euro, Euro 1, Euro 2 nu vor mai avea acces in Bucuresti din 2022, in timp ce masinile Euro 3 vor disparea din Capitala din 2024.

Hotararea va restrictiona circulatia masinilor pana la Euro 4 din 2020 in centrul orasului. Restrictia se va aplica de luni pana vineri, in intervalul orar 7: 00 – 22: 00 si va fi insotita de taxarea traficului poluant din centrul Bucurestiului. Din 2021, astfel de restrictii vor fi aplicate si pentru autovehiculele cu Euro 4.

In urma hotararii se vor aplica urmatoarele taxe:

- Masinile Euro 3 si 4 vor avea acces pe baza vinietei de Oxigen, in cuantum redus

-    Masinile Non-Euro, Euro 1, Euro 2 accesul va fi permis pe anumite artere cu plata vinietei Oxigen, dar acestea vor avea acces interzis in zonele centrale ale Capitalei (Zona de Actiune Pentru Calitatea Aerului – Zaca)

Taxe de pana la 1.900 de lei pentru accesul in centrul Bucurestiului

Primaria Capitalei a publicat un tabel cu tarifele pentru accesul in centrul Bucurestiului dupa introducerea Taxei de Oxigen.  Tariful este calculat in functie de zi, luna sau an. Taxele cele mai scumpe vor fi la masinile non-Euro (15 lei pe zi sau 1.900 de lei pe an), in timp ce posesorii de Euro 4 vor plati din 2021 5 lei pe zi sau 500 de lei pe an.

Conform statisticilor, in Bucuresti ajung peste 1,6 masini non-Euro, Euro 1, Euro 2, Euro 3 si Euro 4 care sunt inmatriculate in Bucuresti si Ilfov.

Masinile noi, scutite de taxe in Bucuresti

Masinile electrice, hibird, precum si cele Euro 5 si Euro 6, dar si autovehiculele cu doua/trei rotie, in special cele destinate persoanelor cu handicap vor fi scutite de plata taxelor. Nu vor plati taxe nici autovehiculele autoritatilor (Politie, Ambulanta, Transport Public). Tot la neplata vor intra si cele istorice, precum si cele destinate transmisiunilor radio si TV.

Care este zona restrictionata pentru masinile poluante ?

Zona de actiune pentru calitatea aerului (ZACA) este cea delimitata de urmatoarele puncte de reper: Piata Victoriei – Iancu de Hunedoara – sos. Stefan cel Mare – str. Polona – str. Mihai Eminescu – str. Traian – bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Sincai – str. Lanariei – Calea Serban Voda – bd. Marasesti – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertatii – Calea 13 Septembrie – str. Izvor – str. B.P. Hasdeu – str. Vasile Parvan – str. Berzei – str. Buzesti si P-ta Victoriei.

Amenzi usturatoare pentru cei care nu platesc Taxa Oxigen

Soferii care incalca hotararea Primariei Capitalei vor plati amenzi intre 1.500 si 2.000 de lei. Cei prinsi ca incalca legea vor putea sa plateasca in 15 zile jumatate din minimul amenzii (750 de lei). Politistii locali, cei de la rutiera sau persoanele imputernicite de primarie vor putea da astfel de amenzi.

Soferii vor fi verificati prin sistem video, la fel cum se intampla cu rovinieta, dar vor putea fi opriti si in trafic de catre politisti sau imputerniciti. Daca vom plati o data vinieta, autovehiculul va fi inregistrat intr-o baza de monitorizare si control a vinietelor. Momentan nu exista camere video care sa permita verificarea in Bucuresti si nici infrastructura necesara pentru plata unor astfel de taxe.

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CUM SE FABRICA UN BMW SERIA 4 COUPE (G22)?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter