Schimbari in programul "Rabla". In premiera, programul se aplica si pentru motociclete

Ministerul Mediului a anuntat cateva schimbari extrem de importante in ceea ce priveste desfasurarea programului Rabla 2020.

Costel Alexe, ministrul mediului, a anuntat introducerea unui nou ecobonus, care poate sa creasca si mai mult valoarea primei de casare, dar si faptul ca romanii isi pot achizitiona acum si motociclete in baza voucherelor.

Pentru a intelege schimbarile, sa recapitulam care erau valorile bonusurilor pana anul trecut. Astfel, tichetul de baza era in valoare de 6.500 de lei, iar lui i se putea adauga un ecobonus de 1.700 de lei pentru masinile hibride conventionale, care nu se incarca la priza. Acum, valoarea tichetului de baza ramane neschimbata, dar apare un ecobonus de 1.000 de lei pentru masinile dotate cu GPL, respectiv 2.500 de lei pentru masinile hibride. Astfel, suma maxima care poate fi decontata prin programul Rabla Clasic este de aproape 2.000 de euro.

Schimbari sunt si in ceea ce priveste programul Rabla Plus, destinat masinilor electrice si pentru masinile hibride cu incarcare la priza. Chiar daca valoarea tichetelor ramane neschimbata, respectiv 10.000 de euro pentru electrice si 4.500 de euro pentru hibridele plug-in, creste bugetul total al programului. Astfel, vor putea fi cumparate 2.500 de masini full electric si 400 de masini hibride plug-in. A fost introdusa insa si o conditie: cei care isi cumpara masina noua prin programul Rabla Plus nu au voie sa o vanda timp de cel putin un an.

Cea mai interesanta modificare din textul programului se refera la posibilitatea de a cumpara si motociclete de acum. "Si in acest caz trebuie casat un autovehicul vechi. Prima de casare pentru cumpararea unei motociclete e de 3.500 de lei, pentru ca vrem sa fie echitate intre cumparatorii de masini si cei de motociclete. Daca la masini decontam in jur de 10% din valoare, am vrut sa pastram aceeasi proportie si la motociclete, acestea fiind ceva mai ieftine”, a spus ministrul.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CE PRET ARE CEL MAI IEFTIN TESLA MODEL S SECOND HAND?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter