Schimbari in Codul Rutier! Pedepse cu inchisoarea pentru soferi

Politistii cer inasprirea pedepselor pentru soferii care incalca legea. Agentii cer o noua modificare a Codului Rutier, care sa includa si pedepse cu inchisoarea pentru incalcarea legislatiei rutiere, pe langa amezi si suspendarea permisului.

Schimbari in Codul Rutier

Unele sanctiuni prevazute de Codul Rutier au fost marite in 2020, insa nici asta nu i-a speriat pe soferii teribilisti in trafic. Guvernul Orban a decis plafonarea punctului de amenda, desi salariul minim brut pe economie a crescut. Astfel valoarea unui punctului-amenda se va mentine la 145 de lei pe tot parcursul anului.

Politistii cer sanctiuni mai dure

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii din cadrul Politiei Romane, numarul de abateri a ramas aproximativ la fel, chiar si dupa cresterea sanctiunilor.

Mii de politisti au participat la un studiu, cu scopul a de descoperi problemele din legislatia rutiera. In urma acestuia, s-a concluzionat faptul ca este necesara o noua modificare a Codului Rutier si de legi mai aspre pentru soferii indisciplinati in trafic.

Citeste si: Oprirea la semnalul politistului: cand si cum se face?

Acestia sunt de parere ca printre cele mai frecvente greseli in trafic sunt neasigurarea si nesemnalizarea la schimbarea directiei de mers. Potrivit actualului Cod Rutier sanctiunea maxima este cu amenda care poate ajunge la suma de 435 de lei.

Pedepse cu inchisoarea pentru soferi

Politistii cer sanctiuni mai dure, inclusiv pedepse cu inchisoarea. Neoprirea la semnalul politistului ar trebui considerata infractiune, sustin acestia. 

Politistii au solicitat „cresterea sanctiunilor pentru refuzul conducatorilor auto de a opri la semnalul agentului de politie, eventual definirea legala a acestor comportamente ca infractiuni, pentru a inhiba astfel de tendinte comportamentale si a reduce numarul situatiilor in care politistii pornesc in urmariri cu grad ridicat de risc de accident”, potrivit gandul.ro.

In momentul de fata, Codul Rutier nu prevede o sanctiune pentru neoprirea la dispozitia politistilor rutieri. Totusi,nerespectarea semnalelor, indicatiilor si dispozitiilor politistului rutier aflat in exercitarea atributiilor de serviciu” este considerata contraventie in prezent. Pentru aceasta fapta, soferii risca patru sau cinci puncte-amenda, adica amenda de 580 sau de 725 de lei, plus suspendarea permisului pentru 30 de zile.

Si agentului rutier ii revin cateva obligatii. La executarea tuturor manevrelor de oprire, agentul rutier are obligatia de comunica soferului motivul opririi (nu conteaza daca este o verificare de rutina), abaterea de la disciplina in trafic si sanctiunea prevazuta daca situatia o impune, dar si intocmirea actelor de constatare dupa predarea de catre sofer a tuturor actelor auto obligatorii.

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
Mercedes-AMG E 63 S T-MODELL: RIVAL PENTRU AUDI RS6?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter