Romanii blocati la granita Ungariei au ajuns la miezul noptii in tara. Ce au facut politistii cu convoiul de 800 de autoturisme

Situatia celor peste 3.000 de romani care ramasesera blocati la punctul de trecere al frontierei de la Nickelsdorf , intre Austria si Ungaria, s-a rezolvat marti noapte.

Miile de cetateni romani care au ramas blocati, marti, la granita dintre Austria si Ungaria, ca urmare a inchiderii frontierei maghiare, au ajuns azi-noapte in Romania, in jurul orei 2.00. Convoiul impresionant era format din nu mai putin de 800 de autoturisme si 3.000 de persoane si toti s-au ingramadit de-odata la Vama Nadlac. Politistii au fost foarte greu incercati, fiind nevoiti sa deschida toate cele 10 artere de control si sa tripleze numarul lucratorilor. In total, 50 de agenti vamali au fost solicitati la punctele vamale.

Acestia au facut controlul specific la intrarea in tara, iar ulterior persoanele au fost preluate de catre reprezentantii Directiei de Sanatate Publica pentru completarea declaratiei pe proprie raspundere si efectuarea controlului epidemiologic. Dupa incheierea formalitatilor si stabilirea masurile dispuse de catre personalul medical aflat in punct, masinile au fost preluate de catre echipaje de politie si jandarmi pentru a fi duse spre locatiile stabilite pentru carantinare sau pentru autoizolare.

Ca totul sa fie posibil a fost nevoie de interventia Ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, care a negociat cu omologul sau maghiar crearea unui coridor umanitar, pentru ca romanii ca ramasesera blocati la punctul de trecere de la Nickelsdorf sa se poata intoarce acasa.

Maghiarii au pus insa accent pe o prevedere extrem de importanta, ca aceast coridor va di deschis o singura data. De altfel, cateva sute de romani sunt din nou blocati la granitele Ungariei cu Slovacia si Austria, pentru ca nu au prins acest coridor. E foarte probabil e ei sa fie nevoiti sa faca acum cale intoarsa.

Ungaria a promulgat luni starea de urgenta din cauza epidemiei de coronavirus si a interzis tranzitarea tarii de catre cetatenii straini. Au primit totusi permisiuni transportatorii. In urma cu cateva zile, guvernul de la Budapesta a dat vina pe straini pentru raspandirea pandemiei de coronavirus, vizati fiind in primul rand romanii care s-au intors din Italia si din Spania in ultimele saptamani. In Ungaria au fost confirmate pana acum 58 de cazuri de imbolnaviri cu noul virus, iar o persoana a murit.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter