Romania, la raport. Ce s-a intamplat cu cei 180 de kilometri noi de autostrada promisi de autoritati!

La inceputul anului, guvernantii ne promiteau 180 de kilometri noi de autostrada. Raportul la finalul anului este mai mult decat ingrijorator.

Inceputul anului 2019 ne aducea promisiuni grandioase din partea conducatorilor, in domeniul autostrazilor. Mai marii partidelor politice aflate la putere la acea vreme se intreceau in tot felul de cifre, care mai de care mai entuziasmante, in timp ce sefii CNAIR incercau sa ii domoleasca. Realitatea e de-a dreptul trista.

Sa o luam insa cu inceputul, finalul anului 2018. In mijlocul unui scandal care se concentra pe cei doar 60 de km inaugurati anul trecut, Calin Popescu Tariceanu le promite romanilor ca, la finalul lui 2019, vor circula pe 180 de kilometri noi de autostrada. Cateva ore mai tarziu, CNAIR emite un comunicat in care explica faptul ca predictia cea mai optimista ar fi de putin peste 100 de kilometri. Dar ce te costa sa promiti? Guvernantii nu fac pasul in spate si o tin pe a lor.

Luna iulie, fostul ministru al Transporturilor, Razvan Cuc, aflat in vizita de lucru pe santierul Autostrazii Transilvania, anunta ca a fost gresit informat si de fapt nu se pot inaugura chiar 180 de kilometri de autostrada. Arunca vina pe Narcis Neaga, directorul de atunci al CNAIR, cel care de altfel incarca la inceputul anului sa il tempereze. Cateva zile mai tarziu, Neaga demisioneaza din cauza presiunilor.

Prinsi cu minciuna, guvernantii incep sa promita ca vom avea de fapt 100 de kilometri noi, in conditiile in care, pana la mijlocul anului, nu fusese dat in folosinta nici macar un metru.

Ajungem acum in prezent. Finalul lunii noiembrie, vreme proasta in toata tara, santiere inchise pana la venirea primavarii. E timpul sa facem raportul. Din cei 180 de kilometri promisi, ajunsi intre timp la 100, au fost inaugurati in realitate doar 22 de kilometri. Este vorba despre segmentul Soimus - Ilia, parte din Autostrada Lugoj-Deva. In mod normal, odata cu acest segment trebuia inaugurat si lotul vecin din aceaasi autostrada, lung de 21 de kilometri, dintre Ilia si Cosevita. Numai ca inaugurarea n-a mai avut loc.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter