Raport: Poluarea le scurteaza viata cu 22 de luni locuitorilor din Bucuresti

Un raport al unei organizatii non-guvernamentale arata cat de nociv este efectul poluarii asupra locuitorilor din Bucuresti.

Autoritatile din Capitala trebuie sa gaseasca repede o solutie pentru reducerea poluarii din cel mai mare oras al tarii, lucru demonstrat si de un raport prezentat recent de O organizatie non-guvernamentala. Potrivit acestuia, anual mor aproximativ 23.000 de romani din cauza bolilor provocate de poluare.

Situatia este cea mai grava in Capitala, acolo unde media de viata este mai mica cu 22 de luni fata de restul tarii, tocmai din cauza poluarii.

In cazul adultilor, poluarea este responsabila pentru mai multe boli deosebit de grave, precum cancerul, bolile cronice sau diabetul de tip 1 si 2. De asemenea, un grad ridicat al poluarii poate duce la infertilitate in cazul femeilor. Un studiu realizat in Italia arata ca intre cele doua este o relatie extrem de stransa. Iar situatia la noi este cu atat mai grava cu cat capitala are un nivel de poluare aproape dublu fata de cel pe care a avut loc studiul italienilor.

O imbunatatire a situatiei ar putea aduce recent introdusa taxa Oxygen, care limiteaza accesul masinilor poluante in centrul Capitalei. Desi a intrat in vigoare la inceputul anului, taxa nu a fost inca aplicata de autoritati, care au dorit sa prelungeasca perioada de constientizare a soferilor. Astfel, amenzile ar putea fi aplicate incepand cu lunile martie-aprilie.

Potrivit proiectului adoptat la finalul lunii octombrie, din 2020 masinile sub Euro 4 vor plati vinieta Oxigen, iar masinile sub Euro 3 nu vor mai avea acces in centrul orasului. Autoturismele Euro 4 vor plati vinieta din 2021.

Pretul vinietelor este urmatorul:

Non-Euro: 15 lei/zi - 300 lei/luna - 1.100 lei/6 luni - 1.900 lei/an
Euro 1: 15 lei - 250 lei - 1.000 lei - 1.700 lei
Euro 2: 15 lei - 200 lei - 900 lei - 1.500 lei
Euro 3: 5 lei - 100 lei - 450 lei - 700 lei
Euro 4: 5 lei - 80 lei - 350 lei - 500 lei

Circulatia autovehiculelor fara achizitionarea vinietei corespunzatoare constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 2.000 de lei.

Zona centrala definita in textul noului proiect este urmatoarea: Piata Victoriei - Bulevardul Iancu de Hunedoara - Soseaua Stefan cel Mare - Strada Polona - Strada Mihai Eminescu - Strada Traian - Bulevardul Nerva Traian - Bulevardul Gheorghe Sincai - Strada Lanariei - Calea Serban Voda - Bulevardul Marasesti - Strada Mitropolit Nifon - Bulevardul Libertatii- Calea 13 Septembrie - Soseaua Pandurilor- Soseaua Cotroceni - Splaiul Independentei - Strada Stirbei Voda - Strada Berzei - Strada Buzesti - Piata Victoriei.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
PRETURI MAZDA 3: DIFERENTA INTRE ROMANIA SI JAPONIA
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter