Peste 3.500 de romani au ramas blocati in masini la granita dintre Austria si Ungaria

Mii de romani au ramas blocati in masini, marti, la granita dintre Austria si Ungaria, dupa ce guvernul de la Budapesta a decretat starea de urgenta.

Decizia autoritatilor din Ungaria de a inchide granitele, pe fondul epidemiei de coronavirus, a blocat mii de romani in masini la granita cu Austria. Potrivit colegilor de la digi24.ro, cozile de masini se intind pe zeci de kilometri. Mai ingrijorator este ca situatia nu este singulara. Alte mii de romani au ramas blocati in acelasi timp la granita cu Slovacia.

Autoritatile romane incearca sa dezamorseze aceasta situatie, iar Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe, a luat deja legatura cu omologul sau maghiar pentru deblocarea situatiei.

Intr-un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe se arata ca "ministrul Bogdan Aurescu a accentuat caracterul foarte sensibil al situatiei create, inclusiv ca urmare a faptului ca informatiile nu au fost disponibile cu suficient timp in prealabil si a solicitat sprijinul omologului sau pentru crearea de urgenta de catre autoritatile ungare a unui coridor umanitar care sa permita tranzitul continuu prin Ungaria spre Romania al tuturor cetatenilor romani aflati in prezent la frontiera,

Ministrul Peter Szijjarto a confirmat ca Ungaria va sprijini, ca masura de exceptie, aplicata o singura data, repatrierea cetatenilor romani in cel mai scurt timp posibil, urmand ca detaliile efective privind intrarea pe teritoriul Ungariei si tranzitarea acestuia pana la granita cu Romania sa fie stabilite, si apoi masurile implementate, de autoritatile de resort ale ministerelor de interne din cele doua tari".

Ungaria a promulgat luni starea de urgenta din cauza epidemiei de coronavirus si a interzis tranzitarea tarii de catre cetatenii straini. Au primit totusi permisiuni transportatorii. In urma cu cateva zile, guvernul de la Budapesta a dat vina pe straini pentru raspandirea pandemiei de coronavirus, vizati fiind in primul rand romanii care s-au intors din Italia si din Spania in ultimele saptamani. In Ungaria au fost confirmate pana acum 50 de cazuri de imbolnaviri cu noul virus, iar o persoana a murit.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter