Aproape jumatate din masinile din Romania sunt mai vechi de 15 ani

Aproape jumatate din masinile din Romania sunt mai vechi de 15 ani

Despre parcul auto national din tara noastra se stie de ani buni ca are o varsta medie destul de ridicata, fapt care in mod normal ar trebui sa provoace o serie de ingrijorari in randul autoritatilor. Insa, asa cum stim cu totii, cu exceptia Programului Rabla, nu exista niciun fel de alte strategii pentru intinerirea parcului auto national.

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA) a publicat recent o noua analiza asupra parcului auto din tara noastra, analiza care are cateva concluzii destul de ingrijoratoare pentru noi toti! Haideti sa descoperim impreuna in randurile urmatoare care sunt problemele identificate de specialistii APIA in aceasta speta.

Analiza despre care pomeneam mai devreme ne arata ca parcul auto din Romania avea in anul 2018 o vechime medie de 15.4 ani. Este o vechime medie destul de inaintata in varsta, cu mai bine de 4 ani mai ridicata decat media europeana. Conform informatiilor publicate in 2018, vechimea medie a parcului auto european este de 11 ani. Mai ingrijorator de atat este ca aproape jumatate dintre masinile detinute de cetatenii romani au o vechime de peste 15 ani.

Mai exact, 47% dintre masinile care se regasesc in tara noastra sunt vechi de mai bine de 15 ani! Eliminarea timbrului de mediu a contribuit in mod decisiv in ultimii ani la aceasta cifra extrem de ingrijoratoare pentru tara noastra!

Analiza celor de la APIA ne mai arata si ca masinile diesel au inregistrat o pondere de 44.6% in 2018. Asta inseamna ca vorbim despre o pondere de aproape doua ori mai mare in comparatie cu cea din 2017, care era de doar 24.8%.

Statistica realizata de specialistii din cadrul APIA ne mai arata ca in 2018, parcul auto din tara noastra numara aproape 8.2 milioane de masini. In anul 2017 erau inmatriculate in tara noastra aproximativ 7.6 milioane de masini.

Din toate aceste masini inmatriculate la nivelul tarii noastre, nu mai putin de 1.3 milioane sunt inregistrate in Bucuresti. De aici rezulta o crestere cu 5% in comparatie cu anul 2017. Revenind la vechimea masinilor inmatriculate in Romania, putem sa mai spunem aici ca aproape 500.000 de masini inmatriculate in Capitala au o vechime de peste 12 ani!

La nivel national, nu mai putin de 2.6 milioane de masini au o vechime cuprinsa intre 11 si 15 ani. Alte 2 milioane de masini au o vechime cuprinsa intre 16 si 20 de ani. In cele din urma, aproape 1.8 milioane de masini au o vechime mai mare de 20 de ani, ceea ce este cu adevarat surprinzator, dar si ingrijorator!

VIDEOCLIPUL ZILEI