Cota masinilor diesel a scazut la sub 20% in aprilie

Masinile diesel se pare ca nu mai fac parte din topul preferintelor la romani, iar cota de piata a autoturismelor disele a scazut la sub 20% in luna aprilie, conform datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). Scaderea este urmare a reorientarii a tot mai multor clienti spre modele cu motoare pe benzina, electrice sau hibride.

Masinile diesel nu au mai dus-o atat de rau la capitolul vanzari de la inceputul anilor 2000. Autovehiculele pe benzina au crescut cu aproape 40% in primele patru luni din 2019, in comparatie cu anul trecut si au ajuns la un numar total de 34.000 de autoturisme. Motorizarile diesel au inregistrat in schimb o scadere drastica in aceasta perioada si au ajuns la 13.000 de masini cu o scadere de 25%.

Cresterea se datoreaza faptului ca au fost lansate foarte multe modele noi pe benzina, dar si pentru simplul fapt ca in viitor masinile diesel vor fi interzise in cele mai importante orase din cauza nivelului ridicat al poluarii.

„Dintre primele 10 marci si modele cele mai vandute, 7 marci si respectiv 9 modele au o pondere a vanzarilor cu motorizari pe benzina peste aceasta medie de 70%“, au subliniat oficialii APIA.

Masinile diesel din intreaga lume sunt tot mai contestate, iar Curtea Europeana de Justitie ar putea sa ia masuri chiar si fata de tara noastra din cauza emisiilor nocive prea mari ale automobilelor pe motorina. Mai multe tari din Europa de Vest au luat masuri impotriva acestor automobile, iar acum urmatoarea pe lista ar putea fi Romania. Vestile ar putea cadea ca niste bombe pentru mai bine de 3 milioane de romani, posesori de masini cu motoare pe motorina.

Newsletter

Whatsapp