Incepe constructia unei noi autostrazi in Romania. Ce lungime are si cand va fi gata

Una dintre cele mai asteptate autostrazi din Romania este gata sa intre in faza de constructie. Este vorba despre autostrada Sibiu - Pitesti.

Ministerul Transporturilor a anuntat ca emis autorizatia de constructie pentru primul lot din noua autostrada care va lega Sibiu de Pitesti. Este vorba despre un tronson cu o lungime de putin peste 14 kilometri, la care studiile premergatoare au fost aproape finalizate. In privinta celorlalte sectoare, lucrurile sunt insa in aer, iar expertii se tem ca noua autostrada nu va fi gata nici in 10 ani.

Cel putin pentru lotul Sibiu-Boita, lucrurile se misca in directia buna. Contractul a fost semnat in data de 14 aprilie 2019, intre CNAIR si compania Porr Construct SRL, iar durata de constructie este de patru ani. Prima parte a fost prevazuta pentru proiectare, iar marea majoritate a studiilor a fost deja finalizata. Constructia propriu zisa ar trebui sa inceapa in luna aprilie si sa dureze trei ani. Dupa finalizarea lucrarilor, constructorul va oferi o garantie de 5 ani de zile.

Sunt insa sanse mari ca garantia sa expire cu mult inainte ca intreaga autostrada sa fie gata. Pe celelalte loturi sunt probleme mari, mai ales dupa ce Comisia Europeana a dat aviz negativ si a suspendat finantarea din cauza unei specii de gandac.

Autostrada Sibiu Pitesti are o lungime totala de 122 de kilometri si a fost impartita in cinci loturi:

  • Lotul 1: Sibiu - Boita (14.15 kilometri)
  • Lotul 2: Boita - Cornetu (30.35 kilometri)
  • Lotul 3: Cornetu - Tigveni (37.40 kilometri)
  • Lotul 4: Tigveni - Curtea de Arges (9.86 kilometri)
  • Lotul 5: Curtea de Arges - Pitesti (30.35 kilometri)

Celelalte loturi sunt acum in faza de licitatie. Cea mai mare bataie este pe lotul 4, care desi este cel mai scurt, este si cel mai dificil de realizat. Nu mai putin de 10 companii si asocieri de companii sunt interesate sa construiasca primul tunel de autostrada din Romania, intre Tigveni si Curtea de Arges.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter