Greseala pe care o fac multi soferi, fara sa stie! Risti sa ramai fara certificat de inmatriculare, plus o amenda uriasa!

Greseala pe care o fac multi soferi, fara sa stie! Risti sa ramai fara certificat de inmatriculare, plus o amenda uriasa!

Politia Romana a tinut sa le aminteasca soferilor ca polita de asigurare trebuie sa fie prezentata pe hartie, pentru a putea fi luata in considerare de catre agentii de politie. Altfel, riscati o amenda uriasa!

Multi soferi aleg sa faca asigurarea online, crezand ca, daca vor fi opriti in trafic, acestia o pot prezenta agentului pe telefon. Conform Politiei Romane, singurul document ce se poate emite prin mijloace electronice este contractul RCA.

„?‍♂️ Buna ziua!

Sunt C-tin D. de la Brigada Autostrazi…va rog sa imi prezentati actele dumneavoastra, ale autoturismului si polita de asigurare.

? Buna ziua!

Polita de asigurare nu o am, dar vi-o prezint online.

Gresit!

Conform legii sunteti obligat sa aveti asupra dumneavoastra polita de asigurare. A nu se confunda cu contractul RCA, singurul care se poate emite prin mijloace electronice.

Polita de asigurare este cat o coala A4, iar impaturita are loc langa celelalte acte ale autoturismului”, este postarea publicata pe pagina oficiala de Facebook a Politiei Romane.

Polita RCA, valabila si online?

Desi o aveti online, s-ar putea sa dati peste un agent de politie care sa nu o ia in considerare, si sa spuna ca circulati fara ea, iar amenzile nu sunt deloc de neglijat.

Potrivit legislatiei, toate vehiculele care circula pe drumurile publice au obligatia de a fi asigurate RCA. In cazul in care circula cu un vehicul neasigurat, soferii sunt sanctionati cu amenda, cuprinsa intre 1.000 si 2.000 lei, conform Legii 137/2017, precum si cu retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor de inmatriculare.

Citeste si: Se modifica legislatia RCA! Politele s-ar putea scumpi considerabil!

Pe de alta parte, pe 10 august, ASF a anuntat ca norma RCA va fi modificata in asa fel incat sa fie acceptate politele RCA platite online. Astfel, Politia nu-i va mai amenda pe soferii care nu prezinta documentul original pe hartie.

Proiectul de modificare va fi pus in dezbatere publica, iar dupa 10 zile va fi aprobat. Pana atunci insa, lucrurile sunt destul de neclare.

„In nicio tara din Europa nu este necesara o foaie”

Bineinteles, postarea Politiei Romane a starnit un val de controverse. Bine intentionata, necesitatea politei de asigurare pe hartie scoate la iveala o alta problema. Lucrurile ar fi mai usoare atat pentru soferi, cat si pentru agentii de politie, daca in considerare ar fi luata si varianta online, fara sa fie nevoie de o alta hartie.

„Banuiesc ca intentia postari este sa ne aminteasca ca trebuie sa o avem asupra noastra, intrucat asa prevede legea si este inclusa la „alte documente”. Ca s-ar putea verifica digital, ca ar trebui schimbata legea, este cu totul alta discutie si nu este vina agentului. Drept urmare, consider utila postarea, in conditiile in care toti stim ca se poate verifica online si suntem tentati sa consideram ca este legal sa nu o avem in masina”, este unul dintre comentarii.

Multi s-au infuriat, mai ales ca Romania este una dintre tarile cu cea mai mare viteza de internet din lume: „Buna ziua d-le C-tin (cat ati scris prescurtat, verificati online) in nicio tara din Europa nu este necesara o foaie. Traim intr-o tara in care viteza internetului este in primele 10, dar la capitolul aplicatii, ne lovim de bariera ridicarii din umeri”.

VIDEOCLIPUL ZILEI