Preturile la carburanti au explodat! Care sunt motivele cresterilor

Pretul carburantilor a crescut brusc in luna octombrie pe fondul instabilitatii politice si a cresterii cursului euro/leu.

Pompa benzina

In octombrie, romanii au scos din ce in ce mai multi bani la fiecare trecere prin benzinarii, iar unul dintre motive este pretul petrolului in crestere pe plan mondial, precum si absenta unui concurent real.

In comparatie cu luna septembrie, pretul la benzina a crescut cu 1,3%, ceea ce reprezinta o crestere de 3,5 lei la un plin de 50 de litri intr-o singura luna. Motorina a ajuns sa coste cu 1,6% mai mult in luna octombrie fata de luna precedenta, ceea ce inseamna ca la 50 de litri alimentati vom plati cu 4,5 lei fata de luna precedenta.

Conform Monitorului de preturi publicat de Consiliul Concurentei, un litru de benzina standar costa intre 5,61 lei si 5,69 de lei, in timp ce benzina premium se situeaza intre 5,72 si 6,36 de lei.

Motorina standard are un pret intre 5,79 lei si 5,9 lei, iar motorina premium variaza intre 5,99 si 6,34.

Din pacate, Romania este una dintre tarile care au cel mai ridicat pret al carburantilor daca facem o comparatie cu salariul minim pe economie. Vecinii nostri unguri platesc 1,17 euro pentru un litru, in timp ce Polonia, o alta tara apropiata de Romania din punct de vedere economic, are un pret de 1,179 pentru un litru de benzina.

In Bulgaria litrul este 1,106 euro, in timp ce in tarile mai dezvoltate precum Austria, Croatia sau Cehia depaseste 1,2 euro. Francezii platesc 1,469 euro pe litru, in timp ce italienii scot din buzunar 1,578 de euro pentru un singur litru.

 

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
10 DOTARI COMPLET INUTILE PENTRU MASINI
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter