Cresc amenzile din 2020 ? Noul guvern va decide in curand

Punctul de amenda ar putea sa creasca de la 1 ianuarie 2020

Cresc amenzile din 2020

Una dintre cele mai asteptate vesti de soferi de la noul guvern este cea legata de majorarea salariului minim pe economie, cel care influenteaza cresterea amenzilor.

Guvernul Orban va decide pana la finalul lunii noiembrie daca va majora salariul minim brut, conform unui anunt facut de Ionel Danca, purtatorul de cuvant al executivului. Majorarea salariului minim va duce la o crestere semnificativa a amezilor de circulatie, deoarece punctul de amenda reprezinta 10% din salariul minim brut pe economie.

Conform lui Danca, o decizie in acest sens va fi luata dupa ce vor fi consultati partenerii sociali, a patronatelor si sindicatelor. Purtatorul de cuvant a mai spus ca urmeaza sa se faca o analiza la nivelul modului in care se vor aplica majorararile, astfel incat sa nu fie afectata profitabilitatea companiilor sau pentru a lovi in companiile private care nu pot sustine costurile suplimentare cu forta de munca.

Analiza presupune analizarea cresterii economice in anul in curs, de nivelul inflatiei, de indicele productivitatii muncii si de asemenea de o analiza calitativa asupra impactului in sectoare economice unde exista forta de munca angajata pe salariul minim.

PSD a propus ca salariul minim brut sa fie majorat cu 182 de lei, la 2.262 de lei pentru angajatii cu calificari scazute si medii si cu 270 de lei la 2.620 de lei pentru cei cu studii superioare de la 1 ianuarie 2020. Daca se vor respecta datele, punctul de amenda va creste de la 145 de le la 226 de lei, ceea ce inseamna o crestere a amenzilor de 55%.

Punctul de amenda ar putea sa creasca chiar si daca salariul minim brut pe economie nu va fi majorat, deoarece punctul de amenda a fost inghetat la 145 de lei, conform unei ordonante de urgenta din 2017. Pentru ca punctul de amenda sa ramana la acelasi nivel, guvernul Orban trebuie sa dea o noua ordonanta de urgenta pentru inghetarea punctului.

 

 

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
10 DOTARI COMPLET INUTILE PENTRU MASINI
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter