Cod Rutier 2019. Politia are voie din nou sa faca asta. Lovitura pentru soferi

Articol scris de Ilinca M., in data de 11 Iulie 2019

Surpriza de proportii pentru soferii romani! Politia are dreptul sa foloseasca in continuare radarele neinscriptionate si ascunse. Judecatorii Curtii Constitutionale au declarat neconstitutionale prevederile din modificarile legislative privind amplasarea radarelor pe vehiculele politiei pe drumurile publice, in urma reexaminarii. Curtea Constitutionala a respins miercuri, pentru a doua oara, modificarea Codului rutier prin care Politiei ii era interzis sa utilizeze dispozitivele de masurare a vitezei din autovehicule care nu au inscrisurile Politiei si nu sunt amplasate in locuri vizibile. CCR respinge a doua oara modificarile aduse Codului rutier in privinta obligativitatii Politiei de a instala radarele exclusiv pe masini inscriptionate si amplasate la vedere.Modificarile Codului Rutier declarate neconstitutionale:

(3) Constatarea contraventiilor cu privire la faptele care incalca dispozitiile privind limitele de viteza se face numai cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate sau a mijloacelor tehnice omologate si verificate metrologic, consemnandu-se aceasta in procesul-verbal de constatare a contraventiei.
(4) Dispozitivele destinate masurarii vitezei se instaleaza exclusiv pe autovehicule care prezinta inscrisurile si insemnele distinctive ale politiei rutiere. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate masurarii vitezei se utilizeaza la o distanta maxima de 10 metri de autovehiculele care prezinta inscrisurile si insemnele distinctive ale politiei rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de masurare a vitezei din autovehicule care nu prezinta inscrisurile si insemnele distinctive, de catre politisti care nu poarta uniforme, cu inscrisuri si insemne distinctive, conform alin. (l) si care nu sunt amplasate in locuri vizibile.
Modificarile au fost initiate de deputatul PNL Florin Roman si doar parlamentarii USR au votat impotriva. Sesizarea la Curtea Constitutionala a fost facuta de presedintele Klaus Iohannis.

Este pentru a doua oara cand CCR respinge modificarile aduse Codului rutier in privinta obligativitatii Politiei de a instala radarele exclusiv pe masini inscriptionate si amplasate la vedere.

Astfel, in vara anului trecut, varianta adoptata de Parlament, tot la initiativa liberalului Florin Roman, prevedea ca masinile de politie cu radar trebuie presemnalizate cu un panou afisat cu 500 – 1.000 de metri inainte, pe sensul de mers. De asemenea, se arata ca masinile cu radar trebuie sa fie inscriptionate vizibil, dar si pozitionate vizibil, iar dispozitivele radar de tip pistol sa nu poata fi folosite la mai mult de 10 metri de masina de politie.

Ulterior, presedintele Klaus Iohannis a atacat modificarile aduse Cdului rutier la CCR, iar noiembrie 2018 legea a fost respinsa.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Etichete: radare, soferi, politia
Anunturi Auto
Ai o masina de vanzare? Adauga un anunt gratuit pe cel mai dinamic site auto din Romania!
Adauga anunt
Facebook
 

Iti mai recomandam

Agentia Nationala de Administrare Fiscala le ofera romanilor sansa de a-si achizitiona automobile la preturi mult sub valoarea lor de piata, iar in perioada urmatoare, doritorii isi pot cumpara o...
de - 19 Iulie 2019
Un accident deosebit de grav a avut loc joi seara, in Stevenage (Marea Britanie), la un concurs de masini tunate. Accidentul a avut loc cu putin inainte de ora 22:00...
de - 19 Iulie 2019
Un turist belgian a ajuns in stare grava la spitalul din Bistrita, dupa ce a fost rupt in bataie de un grup de ciobani din Bistrita-Nasaud. Politia a deschis o...
de - 19 Iulie 2019
O adevarata tragedie s-a produs joi seara, in provincia Van, din sud-estul Turciei. Un microbuz care transporta migranti s-a rasturnat, iar 16 persoane au murit. Potrivit politistilor turci, accidentul a...
de - 19 Iulie 2019

Cele mai noi anunturi

Youtube Channel
Trimite-ne un pont
Ai o informatie care poate reprezenta o stire?
Ai filmat un eveniment important?
Contacteaza-ne
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare