Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere sau ITP-ul pe perioada starii de urgenta

Soferii carora le expira permis de conducere sau ITP-ul in aceasta perioada nu trebuie sa isi faca griji. Documentele sunt valide pe toata perioada Starii de Urgenta.

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere sau ITP-ul pe perioada starii de urgenta

Update: Grupul de Comunicare Strategica (GCS) a venit cu lamuriri legate de ce se intampla daca ITP-ul si RCA-ul expira pe perioada starii de urgenta. Gasesti toate detaliile aici!

Romania se afla timp de 30 de zile sub Stare de Urgenta, iar ordonanta militara 3, a impus noi limite cetatenilor. Astfel, deplasarile sunt limitate pentru a preveni raspandirea noului coronavirus.

Multi soferi se intreaba ce pot face daca le expira permisul de conducere, ITP-ul sau dovada pentru numerele rosii in aceasta perioada.

Potrivit dispozitiilor articolului 14 al Decretului nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, toate documentele eliberate de autoritati isi mentin valabilitatea pe perioada Starii de Urgenta.

Drept urmare, toate documentele, inclusiv atestatele si certificatele de pregatire, vor fi considerate valabile pe toata perioada starii de urgenta, insa doar pe teritoriul Romaniei.

Citeste si: Cele mai bune filme cu masini pe care le poti urmari in autoizolare. Ce gasesti in oferta Netflix

”Soferii care continua sa execute curse externe, avand atestatul expirat, sau a carui valabilitate urmeaza sa expire in perioada situatiei de urgenta, trebuie sa fie constienti insa de faptul ca exista posibilitatea ca in tarile de destinatie, precum si in cele tranzitate, sa intampine dificultati mai mult sau mai putin discutabile, a afirmat Sandor Gabor”, presedintele Institutului de Formare Profesionala in Transporturi Rutiere, potrivit Libertatea.

Aceeasi regula se aplica si in cazul ITP-ului sau cel al numerelor rosii.

„Absolut toate documentele care expira sunt prelungite automat, conform ordonantei militare. Aici vorbim inclusiv de masini carora le expira ITP-ul, ori numerele rosii. Acelasi lucru se aplica si pentru cei care au permisul suspendat si trebuie sa mearga saptamanal la procuror pentru prelungirea dovezii de circulatie. Nu mai este nevoie sa mearga la organele abilitate, dovada se prelungeste automat”, a declarat Cosmin Dorel Andreica, presedintele Europol ( Sindicatul Politistilor Europeni) pentru Impact.ro.

Odata cu incetarea starii de urgenta, soferii sunt obligati in termen de 90 de zile sa isi schimbe documentele, conform articolului 12 din Ordonanta Militara.

Trebuie precizat insa ca doar documentele emise de o Autoritate Publica, asadar prevederile nu se aplica si pentru asigurarea obligatorie RCA.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
PRETURI MAZDA 3: DIFERENTA INTRE ROMANIA SI JAPONIA
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter