Cand trebuie sa schimbi antigelul. Greseala pe care o fac multi soferi

Un lucru banal, dar ignorat de multi soferi, care poate produce pagube serioase masinii, este antigelul. Putini stiu ca acesta trebuie schimbat deoarce proprietatile sale scad in timp.

Cand trebuie sa schimbi antigelul

Daca nu vreti sa va treziti iarna cu conductele inghetate sau ca ce a mai ramas din antigel incepe sa fiarba vara, la scurt timp dupa ce am plecat la drum, ar fi bine sa faceti o verificare.

Antigelul este un lichid care este folosit avand ca scop racirea motorului, acesta preluand caldura de la propulsor si trimitand-o catre radiator. Mai pe scurt, antigelul este atat de important pentru masinile noastre pe timp de iarna deoarece ne protejeaza motorul impotriva inghetului, supraincalzirii si coroziunii. Asadar, speram ca v-am convins de ce insistam sa acordati o importanta speciala acestui lichid.

Un alt lucru important de stiut in legatura cu antigelul este acela ca el dispune de proprietati diferite in comparatie cu cele ale apei. Spre exemplu, stim ca apa va ingheta cand temperatura se va mentine la 0 grade Celsius si ca va incepe sa fiarba cand temperatura va ajunge la 100 de grade Celsius. Ei bine, lichidul de antigel are temperatura de inghet de -50 de grade de Celsius, in timp ce temperatura de fierbere este de 140 de grade Celsius.

Ceea ce putini stiu este ca proprietatile antigelului scad in timp. In primul an dupa ce am schimbat antigelul, se intampla ceea ce am explicat mai sus, va fierba la 140 de grade, insa dupa cativa ani, acesta se va incalzi exact ca apa, la 100 de grade.

In cazul antigelului, aditivii pe care ii contine incep sa se evapore in timp, astfel ca dupa un an, maxim doi de cand l-ati schimbat, este cazul sa il verificati. Service-urile autorizate au testere care iti spun in cateva minute daca antigelul si-a pastrat proprietatile sau nu, iar in functie de aceasta analiza, puteti continua sa mergeti cu masina fara probleme sau il inlocuiti.

O alta greseala este inlocuirea antigelului cu apa. Doar in cazuri exceptionale, atunci exista pierderi ale antigelului, toti mecanicii recomanda sa completam pana cand ajungem la cea mai apropiata unitate service, insa doar pana acolo, ci nu mai departe, intrucat vom risca sa corodam motorul si celelalte elemente componente (pompa, termostatul, blocul motor).

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
10 DOTARI COMPLET INUTILE PENTRU MASINI
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter