Autostrazile din Romania. Cum arata harta facuta de Ceausescu si cati kilometri trebuia sa avem

harta autostrazi facuta de ceausescu

Nicolae Ceausescu avea in plan sa construiasca 3200 de kilometri de autostrada. Harta este intocmita in perioada 1967-1969 de cei mai iscusiti ingineri constructori din Romania. La revolutia din 1989 Romania avea 113 kilometri, 96 de kilometri pe ruta Bucuresti-Pitesti si inca 17 kilometri din autostrada spre mare. 

Fostul dictator isi dorea o autostrada care sa traverseze sudul tarii, de la Timisoara pana la Vama Veche, trecand prin Bucuresti, Alexandria, Craiova si Drobeta Turnu Severin. Dupa 29 de de ani Romania a reusit contra performanta de a avea putin peste 750 de kilometri de autostrada. Conform calculelor facute in 1969 cei 3000 de kilometri de autostrada ar fi costat romania, raportat la standardele de cost de atunci, aproximativ 19 miliarde de euro. 

Un alt proiect de pe vremea comunistilor prevedea legarea Moldovei de Muntenia, printr-o autosrada pe traseul Suceava-Bacau-Focsani-Buzau-Ploiesti si mai departe spre granita cu Ucraina, atunci Uniunea Sovietica. Autoritatile de acum vor sa realizeze pe acelasi traseu un drum expres numit Siret Expres, alcatuit din mai multe tronsoane. Acestea ar costa aproximativ 2,4 miliarde de euro. 

Proiectele lui Nicolae Ceausescu, nu au fost originale suta la suta. „Planul de autostrazi n-a fost doar meritul «Epocii de aur». Romania avea inca dinaintea celui de Al Doilea Razboi Mondial un plan de autostrazi. Existau inca din perioada interbelica proiecte de infrastructura, puse mai tarziu in practica de Nicolae Ceausescu, cu sau fara o contributie proprie la imbunatatirea lor.

Un caz similar este Hidrocentrala de la Portile de Fier, realizata in anii comunismului dupa un proiect ministerial gandit intre cele doua razboaie mondiale. Practic, aceste realizari in domeniul infrastructurii au fost infaptuite dupa planuri existente dinainte de 1939”, a explicat, pentru „Adevarul”, profesorul universitar doctor Constantin Augustus Barbulescu, decanul Facultatii de Stiinte Socio-Umane din cadrul Universitatii din Pitesti.

In momentul de fata topul tarilor cu cele mai multe autostrazi este condus de Spania, care are peste 16.500 de kilometri de autostrada, Germania cu 13.000 de kilometri, iar Franta a construit putin peste 12.000. Romania are 806 kilometri. 

 

 

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
DEZAVANTAJELE CUMPARARII UNEI MASINI FOLOSITE CA TAXI
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter