Amenzile pentru incalcarea ordonantelor militare, neconstitutionale. Cum pot fi anulate

Amenzile pentru incalcarea ordonantelor militare au fost declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala. Iata cum pot fi anulate.

Amenzile pentru incalcarea ordonantelor militare, neconstitutionale

Curtea Constitutionala a admis sesizarea Avocatului Poporului, care sustine ca ordonanta de urgenta nu este clara si previzibila, iar faptele pentru care se pot da amenzi nu sunt individualizate.

„Din analiza intregului act normativ, astfel cum a fost modificat si completat prin Ordonanta de urgenta nr. 34/2020, remarcam faptul ca Guvernul nu a prevazut vreo fapta contraventionala care sa poata fi sanctionata, ci s-a limitat sa reglementeze (…) ca nerespectarea prevederilor art.9 constituie contraventie (…) Este de remarcat ca, prin formularea generica utilizata la art. 9 (a carui nerespectare atrage raspunderea contraventionala) fapta nu este configurata prin lege (…). Or, in ipoteza contraventiilor, legiuitorul trebuie sa indice in mod clar si neechivoc obiectul material al acestora in chiar cuprinsul normei legale (…)”, se arata in sesizarea formulata de Avocatul Poporului.

 

Avocatul Poporului sugereaza Guvernului sa anuleze prin OUG toate amenzile

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat ca Executivul ar trebui sa aprobe o ordonanta de urgenta care sa anuleze amenzile primite pentru nerespectarea starii de urgenta.

„Ar fi intelept din partea guvernului, in functie de hotararea CCR sa vina cu o OUG prin care sa anuleze aceste amenzi, ca ii spune amnistie sau altfel, in asa fel incat sa se aplice tuturor. Vorbim de lume necajita care dintr-odata s-a trezit cu amenzi uriase”, spune Renate Weber.

Aceasta a precizat ca pana acum un numar "urias" de romani au contestat in istanta amenzile primite.

Citeste si: Marcel Vela a recunoscut ca politistii au dat amenzi abuzive: "Am luat masuri"

 

Cum pot fi anulate amenzile pentru incalcarea ordonantelor militare

Totodata, Avocatul Poporului a atras atentia asupra faptului ca amenzile primite nu sunt anulate prin decizia Curtii Constitutionale. Romanii care se simt neindreptatiti trebuie sa conteste amenda in instanta.

„Urmeaza sa vedem ce spune decizia Curtii Constitutionale, dar sfatul nostru a fost timpul ca oamenii care se considera neindreptatiti sa conteste in instanta aceste amenzi, insa am inteles ca exista un numar urias – Asociatia Grefierilor spunea ca ar fi vorba deja de 100.000 de plangeri, cee ace un numar urias, iar asta ar insemna o sufocare a instantelor”, mai spune Avocatul Poporului.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CE PRET ARE CEL MAI IEFTIN TESLA MODEL S SECOND HAND?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter