CEO-ul OMV Petrom explica care este mecanismul care sta in spatele pretului la carburant

Articol scris de Adi S., in data de 17 Februarie 2017

Am calatorit cu totii prin mai multe tari straine si parca mai mereu ne batea gandul sa facem comparatii intre pretul carburantilor de acolo si pretul pe care trebuie sa il platim acasa. Chiar daca in multe locuri acesta nu este cu mult mai mare decat cel regasit la pompele romanesti, mereu ne gandim si la faptul ca salariul mediu in Romania este unul, iar in tarile mai dezvoltate ale Uniunii Europene cu totul si cu totul altul.

Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, a incercat sa ne explice cum functioneaza piata carburantilor si ce principii stau in spatele acesteia. In viziunea acesteia, preturile regasite la noi in tara se numara printre cele mai mici din Europa. Dar nu asta e important, ea spunand ca preturile din diferite tari ale Uniunii neputand fi comparate, deoarece acestea contin elemente diferite.

Mariana Gheorghe isi motiveaza ideea de a nu putea compara datele facute publice la nivel european prin expunerea mai multor motive. Din spusele acesteia, aflam ca unele tari care au raportat aceste date nu au inclus in ele si cifrele medii ale vanzarilor de carburant de pe autostrazi, adica exact acolo unde preturile sunt cele mai ridicate. Un alt motiv ar fi acela conform caruia unele tari nu includ costul cu stocurile de rezerva in pretul produsului asa cum o facem noi, ci in taxe.

CEO-ul OMV Petrom a respins categoric si concluziile Consiliului Concurentei care aratau intr-un raport acum ceva vreme ca piata carburantilor din tara noastra este una de tip oligopol. Conform celor spuse de Mariana Gheorghe, piata carburantilor este una concurentiala si functionala fara dar si poate. Aceasta a tinut sa evidentieze faptul ca numai anul trecut diversi operatori au construit peste 25 de statii noi. Asadar, piata de retail a crescut cu 4.9 procente, concurenta fiind la nivelul calitatii produselor si al ofertei la produse non-petroliere.

Daca v-ati intrebat vreodata cum este construit pretul unui litru de carburant, Mariana Gheorghe ne explica si acest lucru. Astfel, in structura pretului intra sub forma a aproximativ 50 de procente taxarea, in timp ce 30-35 de procente sunt reprezentate chiar de costul propriu-zis al produsului (productie si rafinare), respectiv 15% fiind reprezentate de costurile logistice care sunt implicate in procesul de vanzare si distributie al produselor. Toate aceste aspecte duc la o diferentiere clara intre tarile Uniunii Europene, costurile fiind diferite peste tot.

Nu stim daca in urma acestor explicatii oferite de CEO-ul OMV Petrom sunteti pe deplin multumiti, insa credem ca este important sa cunoastem care este procesul din spatele formarii pretului carburantului din tara noastra. Mai ales ca stim cu totii ca nivelul acestuia influenteaza in mod direct si celelalte sectoare economice.

Etichete: carburant, pret, romania

Daca v-a placut articolul, share pe:

Pin It

Comentarii

Anunturi Auto
Ai o masina de vanzare? Adauga un anunt gratuit pe cel mai dinamic site auto din Romania!
Adauga anunt
Facebook
Anvelope autoturisme - Goodyear
 

Iti mai recomandam

Piata auto din tara noastra pare pregatita in aceste zile de un scandal destul de mare in care vor fi implicate doua nume mari ale dealerilor auto din Romania. Vorbim...
de - 30 Martie 2017
Anuntul taximetristilor ca vor intra in greva daca Executivul nu emite o ordonanta de urgent prin care sa reglementeze activitatea Uber nu a ramas fara urmari. Reprezentantii Uber au anuntat...
de - 30 Martie 2017
In urma cu un an, cei de la Peugeot faceau anuntul prin care ni se spunea ca noua generatie 3008 va beneficia si de un model plug-in hybrid, pe langa...
de - 30 Martie 2017
Dupa lansarea din urma cu un an din cadrul Salonului Auto de la Paris, iata ca noua generatie Suzuki Ignis ajunge in cele din urma si pe piata auto din...
de - 29 Martie 2017

Cele mai noi anunturi

31500.00 EUR - 31 Martie 2017
14999.00 EUR - 31 Martie 2017
66990.00 EUR - 31 Martie 2017
16500.00 EUR - 31 Martie 2017
Youtube Channel
Trimite-ne un pont
Ai o informatie care poate reprezenta o stire?
Ai filmat un eveniment important?
Contacteaza-ne
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare